Politiek

VVD en CDA verliezen veel zetels dankzij regeerakkoord, JA21 wint veel zetels

21-12-2021 14:22

annabel nanninga joost eerdmans ja21
Joost Eerdmans, Annabel Nanninga, JA21. Screenshot JA21/Twitter.

Vlak na de presentatie van het regeerakkoord verliezen de VVD en het CDA beide zetels. Bij de VVD gaan er drie zetels af, de partij staat nu op 31. Het CDA verliest er twee en komt aan het einde van het jaar uit op 8.

Dat blijkt uit de nieuwste zetelpeiling van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos.

‘Regeerakkoord te links’

De uitkomst van de coalitieonderhandelingen is de meest duidelijke oorzaak van het verlies van de partijen. Veel VVD- en CDA-stemmers vinden dat hun partij te weinig heeft binnengehaald bij de onderhandelingen. Voor hun gevoel hebben de partijen te veel weggegeven aan D66.

De andere coaltiepartijen, D66 en de ChristenUnie, blijven stabiel. D66 staat op 21 zetels, eentje meer dan vorige maand. De ChristenUnie blijft gelijk op 5.

JA21 even groot als CDA

De partij die het meest lijkt te profiteren van het verlies van vooral de VVD, is JA21. Die partij krijgt er drie zetels bij en staat nu op 8. De partij is daarmee virtueel even groot als het CDA. Veel mensen die onlangs zijn overgestapt naar de partij van Joost Eerdmans geven aan JA21 als een redelijk rechts alternatief voor de VVD te zien.

Veranderingen op rechts, stabiliteit op links

Ook Forum voor Democratie krijgt er zetels bij; die partij noteert nu 6 (+2). Onvrede over het huidige coronabeleid speelt voor een deel van deze kiezers een rol bij hun keuze. De PVV zakt juist wat. De partij van Wilders kreeg er sinds juli elke maand een zetel bij maar daalt nu weer wat en staat aan het einde van het jaar op 18 (-2).

Waar op rechts de kaarten opnieuw geschud worden, blijft het aan de linkerkant van het politieke spectrum redelijk rustig. De SP verlies een zetel en staat op 8, net als GroenLinks. De PvdA krijgt er twee zetels bij en eindigt dit jaar op 10.

Bekijk hier de hele zeteluitslag.

Over het onderzoek

De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.014 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 17 tot en met 20 december 2021. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.

 

Lees ook:

Peiling Maurice de Hond: VVD zakt naar 27 zetels, JA21 stijgt naar 9 zetels, FvD slechts 6 zetels

 

Doneer aan TPO!