De Omicron-variant van het Covid-19 virus is waarschijnlijk toch minder ziekmakend dan de Delta-variant. Dat blijkt uit nieuwe data en onderzoek in Schotland en Zuid-Afrika.
De conclusie die uit deze data kan worden getrokken is dat mensen die worden besmet met de Omicron-variant minder vaak in het ziekenhuis terechtkomen. Het gaat daarbij echter wel om personen die zijn gevaccineerd of eerder besmet zijn geraakt met Covid-19.
Bij het Schotse onderzoek werd gebruik gemaakt van gezondheidsgegevens van 5,4 miljoen mensen. Hieruit blijkt dat het risico op ziekenhuisopnames van met de Omicron-variant besmette personen twee derde lager is dan het ziekenhuisopnamerisisco van met de Delta-variant besmette personen.
De bij het Schotse onderzoek betrokken epidemoloog professor Chris Robertson van de Universiteit van Strathclyde laat aan de Wall Street Journal weten:
“Er van uitgaande dat Omicron exact hetzelfde is als Delta hebben we minder ziekenhuisopnames dan verwacht.”
Uit een onlangs online gepubliceerd onderzoek (pre-print) in Zuid-Afrika blijkt dezelfde conclusie te kunnen worden getrokken: het ziekenhuisopnamerisico is bij de Omicron-variant tussen de 70% en 80% lager dan bij de Delta-variant.
De onderzoekers laten tevens weten dat Zuid-Afrikaanse, met de Omicron-variant besmette, Covid-19-patiënten die wel moesten worden opgenomen in het ziekenhuis ook minder risico liepen om op de IC terecht te komen of extra zuurstof nodig te hebben.
Ondanks het feit dat het bij beide (niet peer-reviewde) onderzoeken gaat om voorlopige resultaten, met mogelijk nog te weinig data voor volledige conclusies, lijkt het algemene beeld dat de Omicron-variant minder ziekmakend is steeds meer te worden bevestigd.
Belangrijke kanttekening is echter dat het in beide onderzoeken vooral gaat om besmette personen tussen de 20 en 59 jaar oud die voldoende antistoffen door vaccinaties of eerdere besmetting hebben.
En zelfs als de Omicron inderdaad minder ziekmakend is, zorgt de veel hogere besmettelijkheid er voor dat ziekenhuizen alsnog snel kunnen vollopen. Met name ouderen, mensen met andere aandoeningen en ongevaccineerden kunnen mogelijk ernstig ziek worden door de Omicron-covid-19-variant.
Ook lijkt het er nog steeds op dat een dubbele dosis van het mRNA-vaccin niet voldoende is om ernstige ziekte door besmetting met de Omicron-variant te blijven voorkomen. Een derde boosterdosis lijkt echter genoeg bescherming te bieden tegen ernstige ziekteverschijnselen.
Eerder woensdag publiceerde de website Politico data van de Britse gezondheidsdienst waaruit blijkt dat mensen die worden besmet met de Omicron-variant een kleinere kans hebben om ernstig ziek te worden. Maar degenen die wel ziek worden kunnen nog steeds op de IC terechtkomen of aan de gevolgen van Covid-19 sterven.
Uit een dinsdag online gepubliceerd (niet peer-reviewed, pre-print) Brits onderzoek blijkt dat de Omicron-variant mogelijk minder efficiënt te werk gaat dan de Delta-variant bij het binnendringen van de longcellen. Dit zou mogelijk kunnen betekenen dat de Omicron-variant minder ziekmakend is.
Een onderzoeksrapport van het Imperial College London (niet peer reviewed) berekent de kans op ziekenhuisopname voor ‘één nacht of langer’ na besmetting met de Omicron-variant 40% lager dan na besmetting met de Delta-variant.
Het rapport is tot stand gekomen na data-analyse van 56.000 besmettingen met de Omicron-variant en 269.000 besmettingen met de Delta-variant.
Professor Azra Ghani van het Imperial College London:
“Dat de Omicron-variant een kleiner risico op ziekenhuisopname lijkt te hebben is geruststellend, maar het risisco op infectie is bij deze variant extreem hoog. Met een derde boosterdosis blijven de vaccins de beste vorm van bescherming tegen infectie en ziekenhuisopname.”
Uit in Spanje verzamelde data lijkt de conclusie te kunnen worden getrokken dat de ziektesymptomen van de Omicron-variant erg lijken op die van een verkoudheid: hoesten, een loopneus en vermoeidheid.
Opvallend is ook dat van de onderzochte met de Omicron-variant besmette personen slechts 12% aangaf last te hebben van verlies van het reukvermogen. Tijdens de eerste coronagolf zei 70% van de besmette personen last te hebben van verlies van het reukvermogen.
Aan de Spaanse krant El Pais laat Benito Almirante, hoofd van de afdeling infectieziekten van het Vall d’Hebron ziekenhuis in Barcelona weten:
“Het is zo goed als zeker dat de kans op ernstige ziekte na besmetting met de Omicron-variant kleiner is dan de voorgaande varianten. We hebben weliswaar nog niet alle data maar we hebben inmiddels al wel meer dan 100 gevallen van besmetting met de Omicron-variant bevestigd zonder dat ook maar één van die bemsette personen in het ziekenhuis moest worden opgenomen.”
Gebruikte bronnen:
WSJ
Politico
Medrxiv
El Pais
Imperial College London
Lees ook: