Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Rob Jetten

23-12-2021 09:31

Films en seriesFilms en series
 Beste Rob,

De Telegraaf-podcast Delta Tango meldde gisteren dat je D66-collega Salima Belhaj en jij worden genoemd als nieuwe minister van Defensie in het kabinet Rutte 4.

Vervolgens regende het op Twitter grappen.

Die gingen vanzelfsprekend niet over jouw werkzaamheden als lid van het Korps Commando Troepen op het gebied van contraterrorisme en bevrijdingsacties.

Wel over je handtas.

En dat is natuurlijk weer koren op de molen van Deugend Nederland, dat blijkbaar het Volkskrant-artikel van Gidi Heesakkers van 30 juli 2019 heeft gemist waarin de vraag “of het nog mag, een homo-grap maken?” wordt beantwoord met “Simpel: het mag”.

 

Deugend Nederland grijpt de reacties op het feit dat jij geprofessorakkermansd wordt namelijk meteen aan om zich op de Twitter-cabaretiers te werpen en niet op het nieuws op zich.

Het nieuws is dat D66 blijkbaar voor het eerst sinds Hans van Mierlo in 1981/1982 het ministerie van Defensie gaat krijgen.

En dat de nieuwe beoogde minister, of het nou Salima Belhaj wordt of jij, een uitgesproken voorstander is van één groot EU-leger.

Net als destijds Adolf.

Maar Adolf was toch geen democraat?

Nou, in het verkiezingsprogramma van D66 verhuist de zeggenschap over inzet van dat EU-leger (dus ook over oorlogshandelingen!) naar het Europees Parlement, waar dat voor het Nederlandse leger nu nog bij de Tweede Kamer ligt.

 

Over de samenstelling van de Tweede Kamer gaan de Nederlandse kiezers voor 100 procent.

Over die van het Europees Parlement, waarin ‘we’ 29 van de 705 zetels hebben, voor 4,1 procent.

We leveren dan dus 95,9 procent van onze soevereiniteit in.

En had ik al gezegd dat D66 wil dat de ‘Nederlandse’ Krijgsmacht ook toegankelijk wordt voor militairen uit alle andere EU-landen?

Nu al zin in de soldaten uit Albanië en andere nauwelijks geciviliseerde landen die toetreden tot ‘onze’ Krijgsmacht!

Lekker veilig ook voor de Nederlandse trans- en queercollega’s, want Defensie gaat onder leiding van een D66’er uiteraard “actief beleid voeren om een diverse organisatie te worden, in de breedste zin van het woord”.

 

Maar laat ik geen grappen gaan maken over de intolerantie van mannen uit die apenlanden ten opzichte van alles wat afwijkt van de ‘heteronormatieve cisgender man’ (zo noem je types als Alexander Pechtold en Frans van Drimmelen toch?), want dan gaat het dáár weer over.

Terwijl het hóórt te gaan over hoe desastreus het zou zijn als jij minister van Defensie wordt, al het dérde lachertje op rij, na het Schoeversmeisje en de Uhhh-zegger.

En hoe die Adolf dan uiteindelijk postuum tóch zijn zin krijgt.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Voor als het toch doorgaat en je niet met lege handen wilt komen.

PS2. En wat de Nare Jongens zeggen: