Update: per abuis stond boven dit artikel eerder de kop ‘Kwart Nederlanders wil Pieter Omtzigt als premier, slechts 10% wil Mark Rutte als premier’. Het onderzoek stelde echter de vraag wie men als hypothetische -president- zou willen zien, dus niet als ‘premier’.
Voor de nieuwe BNNVARA(NPO)-podcast De Staatsgreep van Marcel van Roosmalen is onderzoek gedaan naar wie Nederlanders het liefst als president zouden zien. De uitkomst is verrassend: bijna een kwart van de Nederlanders heeft een voorkeur voor Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt als gekozen staatshoofd.
Waarom zijn de Oranjes, ondanks allerlei grote en kleine akkefietjes, nog steeds zo populair? Wat doen ze eigenlijk de hele dag? En hoe bespelen ze de media? In de vijfdelige podcast De Staatsgreep onderzoekt voormalig Republikein van het Jaar Marcel van Roosmalen waarom Nederland nog steeds een monarchie is, en wat een toekomstig president van onze koninklijke familie kan leren. Hij krijgt daarbij hulp van podcastmaker Roelof de Vries.
Om alvast een voorschot op de mogelijke toekomst te nemen vroeg Marketing Analytics Agency No Ties in een representatieve steekproef wie Nederlanders het liefst als president zouden zien. Aan de respondenten zijn elf presidentskandidaten voorgelegd, waaronder Van Roosmalen zelf, Koning Willem Alexander en Pieter Omtzigt.
Die laatste is bij maar liefst 24 procent de favoriete kandidaat om het ambt te gaan vervullen. Het kamerlid speelde onder meer een prominente rol bij het aan de kaak stellen van de toeslagenaffaire. Omtzigt laat de andere kandidaten ruim achter zich. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is de nummer twee-keuze van Nederland met 13 procent van de stemmen. Op de derde plaats volgt minister-president Mark Rutte met 10,5 procent.
Aan de deelnemers werd ook gevraagd welke kwaliteiten zij belangrijk vinden bij een president. ‘Morele autoriteit’ en ‘visie’ werden daarbij het vaakst genoemd.
De eerste aflevering van De staatsgreep van Marcel van Roosmalen is vanaf 23 december te beluisteren in de NPO Radio 1-app of via je favoriete podcast platform. De andere afleveringen volgen op 24, 27, 28 en 29 december.
Lees ook: