Politiek

Peiling Kantar: 30% kiezers denkt dat kabinet Rutte IV binnen jaar valt

23-12-2021 16:00

Sigrid Kaag D66
Sigrid Kaag, D66. Nancy Beijersbergen/Shutterstock.

Vlak na de presentatie van het coalitieakkoord voert de VVD nog altijd de ranglijst van partijen aan met 32 zetels. D66 wordt door alle kiezers als winnaar van de onderhandelingen aangewezen, echter verliezen zij in de meest recente peiling wel 4 zetels ten opzichte van de peiling in november 2021, waardoor zij uitkomen op 16 virtuele zetels. De PVV blijft stabiel op 17 virtuele zetels en completeert zo de top 3 partijen, die al ruim vier jaar een flinke afstand hebben op de rest. Dit blijkt uit een door Kantar Public uitgevoerde opiniepeiling.

Zetelverdeling bij Tweede Kamerverkiezingen:

 

Bijna drie op de tien kiezers denken dat het kabinet Rutte IV binnen een jaar valt

Bijna drie op de tien kiezers denken dat het kabinet Rutte IV binnen een jaar valt, maar een vrijwel even zo groot aandeel dacht dat ook in 2017, en toen zat het kabinet de rit ook bijna uit. Het zijn – niet verwonderlijk – vooral kiezers die op VVD, D66, CDA of ChristenUnie hebben gestemd, die meer vertrouwen hebben in het blijven zitten van het nieuwe kabinet Rutte IV.

Veel plannen uit het regeerakkoord kunnen op waardering rekenen

Nagenoeg alle kiezers zijn voorstander van het terugbrengen van de btw van 9% naar 0% op groente en fruit, maar ook meer geld naar politie en justitie, een stijging van het minimumloon, het afschaffen van de studieleenbeurs en zowel binnenstedelijk als buitenstedelijk bouwen zijn plannen die een grote steun genieten. Een derde van de kiezers vindt het verhogen van het budget voor ontwikkelingssamenwerking een slecht idee, evenals het invoeren van rekeningrijden in 2030, de verkenning voor de bouw van twee kerncentrales en het instellen van een suikertaks.

Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst

Het motto van 2021, ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’, spreekt meer kiezers (54%) aan dan het motto van het regeerakkoord uit 2017, Vertrouwen in de toekomst’ (in 2017: 43%).

Kijk voor meer details over de zetelverdeling en de opinie over de belangrijkste thema’s uit het regeerakkoord in het rapport.

Kantar Public.