Richard de Mos – Over de sociale ramp in Den Haag Zuidwest

24-12-2021 19:11

Den Haag, Moerwijk
Frans Blok/ Shutterstock.com

Criminaliteit, armoede, werkloosheid, ongezonde levensstijl: het zijn de lijstjes waar je juist niet in wilt staan waar Moerwijk, Bouwlust en Vrederust en Morgenstond hoog scoren. Moerwijk is naast de meest arme, ook de meest ongezondste wijk van Nederland. Mensen leven er gemiddeld zeven (!) jaar korter.

Doneer aan TPO!

Terwijl zich al decennia lang een sociale ramp voltrekt in het 70.000 inwoners tellende Den Haag Zuidwest, hebben we met PvdA-wethouder Martijn Balster iemand die als verantwoordelijke man de pyromaan is die naar zijn eigen brand staat te kijken. Hij stelt dat hij zich ‘rot geschrokken’ is van de nieuwste cijfers over de leefbaarheid in Den Haag Zuidwest. De veiligheid en het veiligheidsgevoel zijn sterk achteruit gegaan. Maar hij schrapte eigenhandig de Rotterdamwet die door het Hart voor Den Haag-college was ingevoerd om de toestroom van kansarmen te stoppen. En hij ging door met het naar de wijk halen van vluchtelingen en zorggroepen, zoals ex-daklozen, mensen met een verslaving of met een psychiatrisch verleden. Dit terwijl je weet dat het absorptievermogen van Zuidwest allang bereikt is. Mensen willen er met piepende banden wegrijden, maar zijn door armoede met handen en voeten gebonden.

Het wordt tijd om zwakke wijken te ontlasten. Hiervoor moet de Rotterdamwet uit de kast worden gehaald. Een wet waarmee je kansarmen op inkomen kan weren en je sterke schouders, zoals leraren, agenten en zorgpersoneel, juist voorrang op een woning kan geven. Hierdoor zal de sociale cohesie worden vergroot, zeker ook omdat je op basis van de wet ook criminelen kunt weren. Kortom de wet, die recent door minister Ollongren nog als ‘nuttig’ werd omschreven, is één van de maatregelen die genomen kan worden om de grote problemen in Zuidwest aan te pakken.

Maar in plaats ervoor te kiezen om sterke, kapitaalkrachtige schouders in de wijk te krijgen waar armere gezinnen zich aan kunnen optrekken, wordt de kansloze discriminatiekaart weer eens van stal gehaald. Raadslid Bos stelde: ‘Mensen met een laag inkomen worden als minder gezien en zouden een negatieve invloed hebben op de wijk. Dat is discrimine­rend en stigmatise­rend.’ Ook GroenLinks kwam met typeringen over de wet die elders in den lande gewoon successen haalt. ‘Populisme en mensen wegzetten.’

De Universiteit van Amsterdam vindt de wet omstreden. Weet u wat ik omstreden vind? Willens en wetens een hele wijk naar de gallemiezen zien gaan door politiek correct geneuzel. Iedereen, ongeacht religie of afkomst, is daardoor de klos. Gelukkig zijn er in maart verkiezingen. Mijn doel is duidelijk. Ervoor zorgen dat iedereen weer kan zeggen: “Ik zou best nog wel een keertje, net als vroeger, in Moerwijk willen wonen.”

 

Lees ook van Richard de Mos:

Eergevoel Den Haag ver te zoeken: militairen al 80 jaar in massagraf
Immigratiedrang formatiepartijen: boeren moeten kapot
Een smeerpijp als bewijs van de macht van de elite