Partnerbijdrage

Woning van de toekomst: van metaal of hout?

24-12-2021 12:16

Ben jij op zoek naar een makelaar in Den Bosch om een nieuwe woning te zoeken? Dan zijn er hoogstwaarschijnlijk wel een paar vragen die bij je opdoen. Zoals: uit wat voor een materiaal bestaat mijn toekomstige huis. Is dat metaal of hout? Als je kijkt naar de toekomst, dan wil je natuurlijk een duurzaam huis bouwen. Eentje die goed voor het milieu is én ook heel erg lang mee kan gaan. Het antwoord op die vragen is dan wellicht heel erg verassend. Het huis van de toekomst is namelijk gebouwd van hout. Wil jij weten waarom? Lees dan verder.

Niet veel nodig voor een houten huis

Een makelaar in Den Bosch zou het ook goed aan je uit kunnen leggen; voor het bouwen van een houten huis is niet veel nodig. Het enige wat jij nodig hebt naast CLT is dus veel hout, een stapel schroeven en wellicht wat stalen verbindingen om de zwaarbelaste delen goed te kunnen ondersteunen. Het grote gedeelte kan echter worden bevestigd met houtverbindingen. De grootste winst van houten gebouwen is wellicht wel het feit dat hout vele malen lichter is dan beton. Het leent zich dus goed voor prefabricage. De grootste gedeeltes kunnen dus van tevoren worden gemaakt in de fabriek. Het bouwen gaat daardoor super snel.

Het besparen van tijd

Je bespaart dus veel tijd en moeite dankzij zulke prefab. Het scheelt ook tijd in het transport van losse materialen en machines naar een bouwterrein. Met de houten delen kun je gewoon een hele woonkamer op de vrachtwagen zetten. Dat scheelt dus zeker een aantal ritjes.

Milieuvriendelijk

Zoals al eerder werd vermeld moet het huis van de toekomst natuurlijk duurzaam zijn. De meeste huizen worden nu gebouwd van beton en staal. De productie van deze huizen zorgt dan ook voor 17 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dit komt doordat het staal en beton wordt gemaakt door ijzererts en kalksteen in de brandoven te doen. Dit gaat met temperaturen van boven de 1000 graden. Dat is nogal heet dus. Een hele hoop fossiele energie wordt hiervoor ingezet. Er komt bij een chemische splitsing van kalksteen ook veel koolstof vrij. Dat is natuurlijk niet prettig voor het milieu. Maar hoe zit dat dan met hout? Nederland heeft tot 2030 wel 1 miljoen extra huizen nodig voor het woningtekort. Als deze huizen van hout worden gemaakt, scheelt dat 55 miljoen ton CO2. Dat is ongeveer de jaarlijkse uitstoot van de Nederlandse industriesector. Als jij zelf je huis wilt verkopen voor een ander huis, ga dan voor hout. Dan ga je namelijk voor duurzaam.