Politiek

Peiling Maurice de Hond: grote winnaars van 2021 zijn BBB, VOLT, JA21 en D66

26-12-2021 10:04

Door de peiling van zondag te vergelijken met die van begin 2021 valt op te maken dat er in totaal 66 zetels bijgekomen of afgegaan zijn.

Grote winnaars van 2021 zijn BBB (+8), VOLT, JA21 (beide +7) en D66 (+6).

Grote verliezers CDA (-11), VVD en PVV (beide -6).

In de peiling van zondag zijn ook de stemkansen bepaald van alle partijen plus een mogelijke partij van Pieter Omtzigt. Dan blijkt die mogelijke partij van Pieter Omtzigt duidelijk hoger te scoren dan de andere partijen. Zeker als Omtzigt in 2022 zou aankondigen met een eigen partij te komen dan is de kans groot dat 2022 electoraal nog stormachtiger zal verlopen dan 2021.

U treft in de peiling ook interactie van de stemkansen tussen alle partijen, waaruit op te maken is wie wint of verliest als een bepaalde partij in de peiling duidelijk gaat stijgen of dalen.

Ten slotte treft u in de peiling ook nog de stemvoorkeuren aan in relatie tot de positie die men zichzelf geeft op de links-rechts schaal. Steeds meer mensen plaatsen zich in het midden (37%, hetgeen elf jaar geleden rond de 17% was). Die toename komt grotendeels van links.

Ook dan blijkt dat een lijst Pieter Omtzigt aantrekkingskracht heeft bij zowel linkse én rechtse kiezers, terwijl bij de meeste partijen de aantrekkingskracht vooral onder of linkse of rechtse kiezers ligt. De groep rechtse kiezers is groter dan de groep linkse kiezers.

Hier treft u het volledige rapport aan, inclusief een overzicht van het verloop van de partijen sinds begin 2019.

Ik wens u een voorspoedig, gezond en beter 2022 toe.

 

 

Doneer aan TPO!