Nieuws

Onderzoek: meer immuniteit tegen Delta-variant na besmetting met Omicron-variant

29-12-2021 13:43

Omicron virus
Shutterstock.

Uit (nog niet peer reviewed, pre print) Zuid Afrikaans onderzoek blijkt dat mensen die zijn besmet met de Omicron-variant van het covid-19-virus na twee weken een betere natuurlijke bescherming hebben tegen de Delta-variant van het covid-19-virus. Het gaat echter wel om een kleinschalig onderzoek dat is gebaseerd op data van slechts dertien met de Omicron-variant besmette personen. Zeven van de dertien proefpersonen waren volledig gevaccineerd.

Veertien dagen na de Omicron-variant-besmeting bleek niet alleen de immuniteit tegen de Omicron-variant veertien groter dan voor de besmetting, maar ook de bescherming tegen de Delta-variant bleek 4,4 keer hoger te zijn. Bij de gevaccineerde proefpersonen bleek de verhoogde bescherming minder variabel dan bij ongevaccineerde proefpersonen. Gevaccineerde proefpersonen hadden vaker een verhoogde bescherming tegen de Delta-variant dan ongevaccineerde proefpersonen:

“Comparing Omicron and Delta neutralization at the last available timepoint showed that vaccinated participants were able to mount a better neutralizing response against Delta virus, while the response in unvaccinated participates was more variable.”

Nieuwe route pandemie

Professor Alex Sigal, onderzoeksleider van dit onderzoek bij het Africa Health Research Institute, over zijn onderzoek:

“Een betere bescherming tegen de Delta-variant bij mensen die geïnfecteerd zijn met de Omicron-variant kan bij deze mensen zorgen voor lager aantal herbesmettingen met de Delta-variant. Als de Omicron-variant minder ziekmakend blijkt te zijn, kan hieruit worden geconcludeerd dat de pandemie, in elk geval voorlopg, een andere koers gaat volgen waarin de Omicron-variant het overneemt van de Delta-variant. We zullen dan in onze dagelijkse levens veel minder last ervaren van Covid-19.”

Uit eerder onderzoek bleek al dat de Omicron-variant waarschijnlijk een heel stuk minder ziekmakend is dan de Delta-variant. Zo berekende het gezaghebbende Imperial College London dat de kans om tenminste één nacht in het ziekenhuis te moeten worden opgenomen met covid-19-verschijnselen na besmeting met de Omicron-variant meer dan 40% kleiner is dan na besmetting met de Delta-variant.

‘Geen Code Zwart’

Dinsdag vertelde de Nederlandse IC-arts Diederik Gommers in een podcast van BNR dat er “veel minder met Omikron-besmette patiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen dan verwacht”.

Gommers noemde de vooruitzichten dan ook ‘hoopgevend’:

“We verwachten dat omikron zich nog steeds sterk zal verspreiden, waardoor meer mensen naar de ziekenhuizen en de IC’s gaan, maar niet zulke verwachtingen die we niet aankunnen.”

Volgens Gommers is een gevreesde Code Zwart situatie uit beeld verdwenen:

“Nee, geen code zwart-scenario. Het is nog steeds een slecht vooruitzicht, maar ik ben blij dat het zwarte scenario eruit is.”

 

 

Gebruikte bronnen:
MedRxiv
AHRI
BNR

 

Lees ook:

Nieuwe data: Omicron-variant toch minder ziekmakend dan Delta-variant
Omicron-variant lijkt vooralsnog veel minder ziek te maken
‘Bloedbank Sanquin bevestigt: omikron-patiënten minder vaak op ic’

 

Doneer aan TPO!