Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Dilan Yesilgöz

02-01-2022 09:31

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, VVD
Dilan Yeşilgöz-Zegerius, VVD. Foto Rijksoverheid.

Beste Dilan,

Ik ga niet flauw doen over het feit dat jij geen rechtenstudie hebt afgerond aan een gerenommeerde universiteit, maar sociaal culturele wetenschappen, een geitenwollensokkenstudie aan de VU.

De laatste echte ministers van Justitie die de VVD leverde, waren een seniele bejaarde (Ivo Opstelten) die nog geen bonnetje kon vinden en een goedmoedig lammetje (Ard van der Steur) dat zich liet offeren op het hakblok rond de Teeven-deal om als katvanger voor premier Rutte te dienen.

 

Dus ze zullen, toen ze hoorden dat Justitie weer naar de VVD ging, wel al hebben begrepen dat het weer enkele jaren doofpotvullen en zwartlakken zou worden. En dat kan elke onbenul.

Ik ga ook niet flauw doen over het feit dat je de eerste minister van Justitie wordt die door een in TBS gespecialiseerde advocaat bij de talkshow Op1 compleet voor schut werd gezet omdat ze geen idéé had van de wettelijke mogelijkheden die er al lang zijn om de samenleving te beschermen tegen bijvoorbeeld moslimterroristen.

Weet je nog wel, toch?

Iedereen lult weleens uit zijn nek.

Maar ik vrees dat al die juristen op dat ministerie die met verbazing vernamen dat jíj hun nieuwe minister zou worden het fragment wél volop met elkaar gedeeld hebben de afgelopen dagen.

Of ze dat hoofdschuddend van ergernis of schaterlachend van pret deden, zal afhangen van hun taakopvatting.

Maar ze deden het hoe dan ook níet uit trots.

 

Ze moesten bij de oudejaarsviering toch aan familie en vrienden uitleggen dat ze de komende maximaal drie jaar moeten knipmessen voor een tikkeltje ordinaire, principeloze (SP, GroenLinks, PvdA, VVD) baantjesjager.

Hoe dan ook: feit is dat je zonder de steun van ambtenaren als minister kansloos bent op elk ministerie.

En of “Keihard aanpakken dat tuig!”, de lijfspreuk waarmee jij de steeds verder verkagende VVD eerst bij PowNed en later bij WNL nog een béétje het imago van een law and order-partij probeerde te geven, zorgt dat ze toch nog voor je in de houding springen, waag ik te betwijfelen.

 

Ik denk dat die ambtenaren op Justitie ook te ouderwets zijn om in polonaise door de gangen van het ministerie te gaan, nu ze opeens na al die blanke mannen iemand met twee (vrouw, Turk) of zelfs drie vinkjes op de diversiteitslijst als hoogste baas hebben.

Desondanks wil ik jou van harte feliciteren met je aanstaande benoeming.

Het wordt één groot feest!

In ieder geval voor columnisten.

Groet,

JanD

PS. Cadeau! Want ik gun je alles, behalve een hallux valgus.