Nieuws

Hugo de Jonge: ‘Directe link leggen tussen FvD en bedreigde politici is gerechtvaardigd’

06-01-2022 12:44

hugo de jonge cda
Hugo de Jonge, CDA. Screenshot AD.

Demmissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) vindt het terecht dat er een directe link wordt gelegd tussen de uitspraken die zijn gedaan door Forum voor Democratie en politici die worden bedreigd. Dat liet De Jonge donderdag weten in een interview met onder andere het AD en BNR. “We kennen allemaal de woorden die ze kiezen en zien allemaal de politieke praxis van deze partij. Ik denk dat het verband dan niet moeilijk te leggen is”, aldus De Jonge.

Doneer aan TPO

De Jonge reageerde met zijn uitspraken op de recente bedreiging bij de woning van D66-leider Sigrid Kaag woensdagavond. Een verwarde man (de 29-jarige Amsterdammer Max van den B.) met een grote brandende fakkel stond toen minutenlang voor het huis van Kaag complotkreten te schreeuwen terwijl een handlanger door een raam de in het huis aanwezige kinderen filmde. De verwarde man is later door de politie opgepakt. Hij wordt vrijdag  voorgeleid aan de rechter-commissaris laat het OM  weten.

 

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers liet als reactie daarop woensdagavond op Twitter al weten dat de bedreiging van Kaag een direct gevolg is van de retoriek die door FvD wordt gebezigd:

“Als je keer op keer het gif van ‘verzet’, ‘tribunalen’ en ‘opsluiting van je politieke tegenstanders’ zaait, dan is het dit soort intimidatie en bedreiging dat je oogst. Tegen iedereen met een zwak voor FvD zou ik willen zeggen: word wakker.”

De Jonge zegt dit met Segers eens te zijn:

“Woorden doen er toe. Spreken over tribunalen, politici die achter de tralies zouden moeten, überhaupt de hele manier waarop FvD zijn woorden kiest, dat is niet zonder gevaar.”

FvD-leider Thierry Baudet liet op Twitter weten dat er juist haat wordt gezaaid tegen FvD’ers mensen die het niet met het coronabeleid eens zijn, wat mede de schuld is van “journalistiek en kartel”, en dat het absurd is de schuld te geven aan FvD:

“Zeggen dat dit komt door onze partij of onze standpunten is absurd. De maatschappelijke spanningen lopen op doordat het debat over de krankzinnige coronasituatie al bijna twee jaar niet op inhoud wordt gevoerd. Journalistiek en kartel hebben een cordon gecreëerd waarin geen kritische stemmen meer doordringen. Nooit zie je aan debattafels of in kranten een ander geluid. Wij, de “wappies” worden ontzettend gedemoniseerd, waardoor de haat jegens ons (en de veiligheidsdreiging) enorm toeneemt.”

Sigrid Kaag zelf heeft inmiddels op Twitter een uitgebreide reactie geplaatst waarin ze laat weten dat haar gezin het voorval als “bedreigend en angstig heeft ervaren”:

“Maar dit is breder dan wat wij als gezin meemaken. De stelselmatige bedreiging van politici ondermijnt rechtsstaat en democratie. We kunnen dit niet in stilte laten passeren.”

Recent maakte Kaag nog gebruik van haar spreekrecht tijdens een rechtszaak tegen een man die haar via Facebook ernstig had bedreigd. Ze vertelde toen hoeveel invloed zo’n bedreiging heeft op haar dagelijks leven en hoe bang het haar maakte. Ook hekelde ze de toename van “dehumanisering” in het “publieke debat” en liet ze weten dat “woorden kunnen verwonden”.

De 43-jarige verdachte werd uiteindelijk veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk.

 

Lees ook:

Sigrid Kaag ontvangt anonieme ‘kerstwens’ met intimiderende tekst op woonadres
Sigrid Kaag tijdens rechtszaak tegen Facebook-bedreiger: ‘Woorden kunnen verwonden’
Aan Max van den B.

 

Gebruikte bronnen:

AD.
BNR.

 

 

Doneer aan TPO!