Politiek

Burger heeft meeste vertrouwen in minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid

10-01-2022 15:47

Ernst Kuipers, D66
Ernst Kuipers, D66. Screenshot NPO.

Mensen hebben het meeste vertrouwen in D66-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (61 procent). Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 26.000 leden van het Opiniepanel ter gelegenheid van de beëdiging van het nieuwe kabinet. Ook D66-minister Robert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap scoort hoog (51 procent).

Deelnemers zien zowel Kuipers als Dijkgraaf als ‘een frisse wind’, omdat ze geen verleden hebben in de politiek. Dat beide D66-ministers rechtstreeks uit de praktijk komen zien ze als een groot voordeel. Velen omschrijven Kuipers, die werkte in het Erasmus Medisch Centrum, als ‘een vakman’. Wel vragen sommige ondervraagden zich af of de nieuwkomers wel stand zullen houden in de politieke debatten met de Tweede Kamer.

Schouten scoort hoogst van terugkerende ministers

Van de ministers die ook al dienst deden in het vorige kabinet scoort Carola Schouten, die verhuist van Landbouw naar Armoedebestrijding, het hoogst (42 procent vertrouwen).Hoeveel vertrouwen is er in de verschillende ministers uit het nieuwe kabinet en waarom? Je leest het hier. 

Vertrouwen in kabinet als geheel laag

Het vertrouwen in het kabinet als geheel is een stuk lager dan bij de start van de vorige kabinetten Rutte. Bijna drie op de tien (28 procent) hebben nu vertrouwen. Bij de start van Rutte III in 2017 dacht 35 procent nog dat het kabinet het goed zou gaan doen, bij de kabinetten ervoor lag het rond de 40 procent.

Het lage vertrouwenscijfer van het nieuwe kabinet heeft verschillende oorzaken. Kiezers van de oppositie zijn over het algemeen negatief. Maar ook is er twijfel bij de achterban van twee van de vier coalitiepartijen. Welke kiezers dat zijn en wat nog meer redenen zijn voor het matige vertrouwen lees je hier.

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 6 tot en met 10 januari 2022. Aan het onderzoek deden 26.322 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.