Opinie

Klimaatwake voortaan wekelijkse processie rond Ministerie EZ en Klimaat

10-01-2022 19:00

Klimaat opwarming
Shutterstock.

Nu het nieuwe kabinet aangetreden is, gaat de Klimaatwake over van een continue estafettewake in een wekelijkse processie rond het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Donderdag 13 januari om 12:00 uur begint de eerste processie bij de ingang van de Tweede Kamer.

Zeven koppels zullen wekelijks op dezelfde tijd zeven keer rond het ministerie lopen, totdat de overheidsbescherming van een op fossiele energie gestoelde economie eindelijk afbrokkelt.

De organisaties achter de Klimaatwake gaan de komende maanden concrete manieren aandragen richting het nieuwe kabinet om de ondersteuning van die fossiele economie te beëindigen. Onze afhankelijkheid van fossiele energie zet het klimaat en de biodiversiteit van onze leefomgeving op het spel.

Estafette

Tijdens de gehele kabinetsformatie waakten zo’n 800 Klimaatwakers, continu, in estafettevorm. 24 uur per dag. 203 dagen lang. ’s Nachts achter computercamera’s thuis; overdag buiten. Eerst bij het Catshuis, vanaf half oktober bij de Tweede Kamer.

De Klimaatwake krijgt steun van meer dan 50 organisaties en vraagt aandacht voor de noodzaak van daadkrachtig en rechtvaardig klimaatbeleid. Er is een mondiale crisis gaande. Het verlies aan biodiversiteit is catastrofaal, met klimaatverandering als belangrijke oorzaak. Nu de kabinetsformatie is afgesloten, gaat de Klimaatwake door in een andere vorm.

Ingetogen

De Klimaatwake staat voor ingetogen zichtbaarheid, voor uithoudingsvermogen, niet voor massaal demonstreren en lawaai maken. Net als de Grootouders voor het Klimaat die al jaren rond hetzelfde tijdstip tweewekelijks demonstreren bij de Tweede Kamer. De Klimaatwake sluit daar nu qua tijdstip en locatie bij aan.

Tijdens de eerste fase van de Klimaatwake is een groot aantal hartenkreten en wensen van bezorgde burgers verzameld op vlaggetjes. Een aantal leden van de Tweede Kamer koos op 6 juli op het Plein een vlaggetje uit om zich daardoor te laten inspireren. De Klimaatwake zal hartenkreten en wensen van bezorgde burgers blijven verzamelen en die op nog te bepalen locaties tentoonstellen.

De Klimaatwakers

 

Doneer aan TPO!