Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Wouter de Vries

12-01-2022 09:41

Sale / Solden 2022Sale / Solden 2022
 

Beste Wouter,

Wilfred Genee onthulde gisteravond aan het begin van ‘VI Vandaag’ dat jij best bij het programma wilde aanschuiven, maar niet als ‘de broer van Peter R. de Vries’.

Je legde zelf uit waarom niet.

“Ik ben zelf ook iemand die gewoon zijn werk heeft. Ik ben ook econoom. Ik heb 25 jaar aan de Vrije Universiteit gestaan en daar heeft niemand me ooit econoom genoemd. Tot Johan Derksen me op de radio ‘topeconoom’ noemde. En sindsdien ben ik topeconoom.”

En sindsdien leef je blijkbaar in de veronderstelling dat Wilfred Genee je niet bij het programma heeft gehaald als regelmatig verschijnende tafelgast omdat je ‘de broer van Peter R. de Vries; bent, maar omdat je ;topeconoom Wouter de Vries’ bent.

Om precies te zijn: Wouter de Vries jr.

 

Grappig dat je over je aantreden bij ‘VI Vandaag’ wel tevoren overleg voerde met de kinderen van Peter R. de Vries. Diens dochter Kelly had je haar zegen gegeven.

Zij appte je: “Pak aan ‘die snor’. Peter zou trots op je zijn.”

Dat laatste weet ik na je debuut zo net nog niet.

Hij zou je in elk geval wel even gebeld hebben over de vele ‘uhhh’s’ die uit je mond kwamen. Het was nog nét geen Ank Bijleveldje, wat je deed, maar het scheelde niet veel.

En hij had je wellicht gewaarschuwd dat het link was om het spontaan te hebben over de voormalige kruitfabriek waarvan jullie vader de directeur was, omdat een goeie talkshowhost dan misschien wel was gaan zeuren over hoe De Telegraaf in de jaren ‘80 verslag zou hebben gedaan over de ontploffingen in die fabriek, waarbij drie Surinamers en een Nederlander om het leven kwamen, en over de gevaarlijke arbeidsomstandigheden. Namelijk: zo klein mogelijk.

Sale / Solden 2022Sale / Solden 2022
 

Bovendien had hij je er misschien wel op gewezen dat het feit dat je supporter van een voetbalclub bent niet meteen betekent dat je het moet vergoeilijken als die club door het niet handhaven van de coronaregels levens in gevaar brengt. Dezelfde club die wel de meeste coronasteun pakt van alle betaald voetbalclubs.

Tenslotte weet ik niet of hij nou zo had staan juichen om jouw oplossing voor de schandalige manier waarop het kabinet met de Groningse gaswinningslachtoffers omgaat (en met die van de Toeslagenaffaire).

Je zei: “De moeilijkheid met dat soort dingen is dat er een probleem ligt en dan wordt er aan alle kanten wat aan geplakt en dan moet het opgelost worden. Ja ehh, ehh, ehh… ik denk dat je eens een keer van begin af aan moet beginnen. Een pot met geld moet je neerzetten en je moet zeggen: ‘Oplossen nu, punt’.”

Geloof mij nou Wouter, je zit niet in de ‘meningenshow’ van Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp omdat je zo’n begenadigd spreker bent.

En ook niet omdat je zo’n verrassende visie hebt.

Je zit er echt louter en alleen omdat je ‘de broer van Peter R. de Vries’ bent en Peter zelf er helaas niet meer kan zitten.

Dat werd trouwens onderstreept door de ronduit bizarre vragen die Genee en Van der Gijp aan je stelden.

Genee vroeg –in niet zijn meest empathische moment– of je ‘er’ nog af en toe aan dacht.

En Van der Gijp vroeg of je broer tussen het moment dat hij werd neergeschoten en zijn overlijden nog ‘bij’ was geweest.

Het waren de enige momenten dat de kijker even opveerde uit zijn stoel omdat-ie benieuwd was naar jouw reactie.

Groet,

JanD

UPDATE Serieus? Reclame maken voor het bedrijf van je neef? Veel schaamtelozer wordt het niet.

PS. Cadeautje. Voor naast de spiegel.

PS2. En de Nare Jongens Special (afl. 46) is ook weer live!