Opinie

Horeca Nederland: ‘Horeca is essentieel en komt in actie, het is een kwestie van overleven’

14-01-2022 21:21

Bier
Shutterstock.

Vanavond kondigden premier Rutte en minister Kuipers versoepelingen aan voor winkels, onderwijs en sport. De horeca blijft voorlopig dicht. De druk vanuit de branche om ook voor de horeca versoepelingen door te voeren was hoog. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is dan ook verbijsterd dat er binnen de ruimte die nu wordt geboden geen enkele ruimte is voor de horeca. Het is een gemiste kans; de horeca speelt als huiskamer van de samenleving een cruciale rol in het welbevinden van mensen. Een nog langere sluiting is onrechtvaardig én onnodig.

KHN hoort dat veel lokale afdelingen en horecaondernemers in afstemming met lokaal gezag publieksvriendelijke acties voorbereiden voor de komende dagen. Hiermee vragen zij aandacht voor een spoedige heropening vanwege het sociaal-maatschappelijk belang van de sector. KHN heeft daar alle begrip voor. Het is een kwestie van overleven.

Niet uit te leggen

KHN roept ondernemers, medewerkers én gasten op massaal de petitie te ondertekenen, met de oproep om ook per direct de maatregelen voor de horeca te versoepelen. Er moet nu écht iets gebeuren. Op 20 januari bieden we de petitie bij de Tweede Kamer aan.

De hele samenleving, inclusief de Nederlandse bevolking en menig medicus, is van mening dat het oneerlijk is en niet uit te leggen valt dat de horeca helemaal gesloten blijft. Toch blijft het kabinet vanuit een ivoren toren beslissen.

Gevoel hebben voor wat er in de maatschappij en met ondernemers gebeurt, is essentieel voor draagvlak. Dat gevoel ontbreekt echter bij het kabinet. In de persconferentie was geen enkele empathie te bespeuren voor de sectoren die gesloten blijven: horeca, cultuur en evenementen. Weliswaar is er benoemd dat deze sectoren op 25 januari prioriteit krijgen, maar dit is op geen enkele manier concreet gemaakt.

Corona-moe

Minister Kuipers heeft het weliswaar over het samen oplossen van de crisis, maar een gezamenlijkheid en solidariteit uitspreken heeft geen waarde als het in de realiteit niet wordt waargemaakt. Bovendien biedt je daarmee geen perspectief. Dat de horeca wederom wordt opgeofferd, is wat KHN betreft een valse start van een nieuw kabinet.

Nederland is corona-moe en heeft genoeg van alle maatregelen. De samenleving snakt naar lucht, perspectief, contact en wil elkaar weer ontmoeten. Als huiskamer van de samenleving kan de horeca dit op een veilige manier faciliteren. Dat heeft de sector tijdens de perioden van heropening keer op keer bewezen. Horecaondernemers zijn boos en begrijpen niet dat binnen de versoepelingsruimte die nu wordt geboden, geen ruimte voor de horeca is. De aanhoudende onzekerheid en het gebrek aan perspectief zorgen voor onzekerheid, frustratie en psychische druk, ook bij hun medewerkers.

Het onnodig dichthouden van een sector die juist voor een veilige ontmoetingsplek zorgt, heeft bovendien enorme gevolgen voor de (mentale) gezondheid en weerbaarheid van de samenleving. Het wordt tijd dat het kabinet het sociaal-maatschappelijk belang van de sector herkent. Een gezonde samenleving kan immers de druk op de zorg verkleinen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen:

“De afgelopen weken hebben we er echt werkelijk alles aan gedaan en meerdere gesprekken gevoerd met de nieuwe minister van EZK om ook de horeca mee laten te nemen in de versoepelingsruimte, maar dat zit er vooralsnog niet in. Onbegrijpelijk en onacceptabel aangezien de horeca in heel Europa gewoon open is. Als branche willen we dan ook per direct gelijkgesteld worden en komen daarom in actie.”

Ook burgemeesters en politiebonden spreken zich massaal uit. Zij zijn inmiddels doordrongen van het feit dat de horeca essentieel is voor de samenleving en zien het belang van de verbindende factor van de horeca.

Gezonde weerbare samenleving

Burgemeesters zitten dicht bij ondernemers en burgers en zien wat de lockdown met mensen doet. KHN voelt zich dan ook enorm gesterkt door de steun en het realiteitsbesef van veel burgemeesters die (horeca)ondernemers steunen in hun overleving. Zij nemen het op voor de ondernemers in hun stad en bieden hun ruimte.

Een groep burgemeester in Zuid-Limburg heeft besloten om alle ondernemers op 15 januari tussen 10.00 en 20.00 uur de gelegenheid te bieden om de deuren te openen om hun ongenoegen kenbaar te maken. KHN roept alle andere burgemeester in Nederland op om dit voorbeeld te volgen.

Daar zou het kabinet ook een voorbeeld aan kunnen nemen. Ondernemers de kans geven om weer veilig te kunnen ondernemen, komt de leefbaarheid in steden en dorpen ten goede én draagt daarmee bij aan een gezonde, weerbare samenleving.

KHN


Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Bier

FNV Horeca roept kabinet op horeca weer te openen

‘Horeca kan veilig en verantwoord open’

Marc Bonten

OMT-lid Marc Bonten: ‘Steeds moeilijker om coronabeleid uit te leggen’

Horeca wil deze week nog duidelijkheid over heropening

Booster

Helft Nederlanders moedeloos van coronamaatregelen, kan niet normaal leven

Patricia Bruijning

Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning: ‘Nederland kan van lockdown af’

Meerderheid Nederlanders wil culturele sector en horeca weer open

Postercampagne Koninklijke Horeca Nederland: ‘Winkels open = horeca open’

hugo de jonge cda

21% studenten nu al meer vertrouwen in Ernst Kuipers (D66) dan in Hugo de Jonge (CDA)

Jacco Vonhof

MKB Nederland: ‘Versoepelingen horeca en cultuur liggen nog altijd op tafel bij minister’

Utrecht

Utrechtse ondernemers: ‘Onze bedrijven móéten open, anders zijn er straks geen bedrijven meer’

BRIEFJE VAN JAN – Aan Sanne Wallis de Vries

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, VVD

BRIEFJE VAN JAN – Aan Dilan Yesilgöz

Hersens brein

Neurobioloog: ‘Mentale gezondheid jongeren van essentieel belang in coronatijd’

Chris Aalberts – Poging radicaal rechtse studenten mainstream te lijken hopeloos mislukt 

hugo de jonge

Hugo de Jonge: ‘Ik word eigenlijk elke dag bedreigd, vaak bij mijn huis’

Bier

Horecaroutekaart – ‘Horeca is klaar voor verantwoorde heropening’

omicron covid 19 virus corona

‘Bloedbank Sanquin bevestigt: omikron-patiënten minder vaak op ic’

Podcasts