Nieuws

MKB Nederland: ‘Versoepelingen horeca en cultuur liggen nog altijd op tafel bij minister’

14-01-2022 14:00

Jacco Vonhof
Jacco Vonhof in Sven op 1. Screenshot NPO.

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof heeft vanochtend – in de aanloop naar een cruciale ministerraad – nog contact gehad met de nieuwe minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. Hij bevestigt in het NPO Radio 1-programma Sven Op 1 dat versoepelingen voor de horeca en cultuursector nog op tafel liggen. Dat heeft ze me op het hart gedrukt, aldus de werkgeversvoorman.

In de uitgelekte plannen van het kabinet voor de persconferentie van vanavond blijkt dat er versoepelingen komen voor het hoger onderwijs, de detailhandel, de kappers en de sport. Zij mogen onder voorwaarden vanaf dit weekend hun deuren weer openen, wat bij de ondernemers in die branches tot opluchting leidt.

Voor de horeca, theaters, musea en bioscopen lijkt er nog niets in het vat te zitten en dat resulteert in woede en diepe teleurstelling. Toch geeft Vonhof de hoop nog niet op:

“Adriaansens heeft ons toegezegd dat ze versoepelingen voor die sectoren vandaag zullen bespreken in de ministerraad. Zolang ik niet beter weet, denk ik dat er ook voor hen wat lucht zal komen”

Minimumscenario is avondlockdown

Burgemeesters zouden donderdag in het veiligheidsberaad hebben besproken graag terug te willen naar de avondlockdown, de fase van voor deze harde lockdown. Vonhof:

“Dat is ook wat ons betreft het minimum; de eerste stap. Zeker voor de horeca, want daarmee ga je een bioscoop nog niet echt helpen. Het gaat er veel meer om dat de dynamiek is: we gaan weer iets aanpakken. Open als uitgangspunt.”

Het is voor ondernemers nog enkele uren nagelbijten, in afwachting van waar premier Rutte en minister van Volksgezondheid Kuipers vanavond mee zullen komen. Vonhof:

“De weging voor versoepeling in de hele breedte is uiteindelijk aan het kabinet en kan ik lastig beoordelen. We hebben er echt alles aan gedaan. Echt iedereen geïnformeerd om zoveel mogelijk duidelijk te maken dat het heel verstandig is om over de volle breedte te gaan versoepelen”

 

Lees ook:

Utrechtse ondernemers: ‘Onze bedrijven móéten open, anders zijn er straks geen bedrijven meer’