Chris Aalberts – Zonder zetels heeft BVNL in ieder geval tijd voor de vrouwtjes 

15-01-2022 13:26

Rob Heilbron
Rob Heilbron. Screenshot Vimeo.

De nieuwe partij BVNL van Wybren van Haga gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Deze week was de bekendmaking: Van Haga heeft een lijsttrekker gevonden in de persoon van Rob Heilbron, een oud-zeiler die in de jaren tachtig het surfmerk O’Neill naar Nederland bracht. Volgens Van Haga zou BVNL zomaar twee of drie zetels kunnen halen. Rare voorspelling aangezien de partij alleen in de peilingen van Maurice de Hond hooguit één zeteltje scoort.

Doneer aan TPO

Hoeveel rechtse kiezers zijn er eigenlijk in Amsterdam, vraag je je af. Slecht nieuws voor Van Haga: niet zoveel. Rechtse mensen klagen in Amsterdam graag over de positie van de VVD. Die is behoorlijk links. Een mooie illustratie komt van de nieuwe staatssecretaris van asiel, Eric van der Burg, die de Amsterdamse VVD jarenlang leidde. Hij zei naar verluid ooit dat er wat hem betreft nooit genoeg asielzoekers kunnen zijn. Een wonderlijke positie voor een partij die landelijk migratie wil beperken.

In 2018 leerden we waarom de Amsterdamse VVD zo links is. FvD deed voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en positioneerde zich rechts van de liberalen. Thierry Baudet was populair, stond op vijftien zetels in de peilingen en kon zeggen dat zijn partij een serieus rechts alternatief was. Het resultaat: drie zetels. En dat terwijl Forum destijds met Annabel Nanninga nog over een redelijk bekende lijsttrekker beschikte.

Niet rechts genoeg?

Je kunt de VVD in Amsterdam verwijten niet rechts genoeg te zijn, maar als er op die flank geen kiezers zijn is dit een onzindiscussie. FvD riep destijds heel hard dat de partij de grootste ging worden, maar er was nooit een peiling die dat kon onderbouwen. Na een investering van tonnen kwam Forum op een minimaal resultaat uit. Per zetel bleek de partij 150.000 euro te hebben uitgegeven. Nu wil BVNL drie zetels halen met een onbekend budget dat eigenlijk alleen maar veel lager kan uitvallen.

De deelname van BVNL laat zien hoe rechtse politiek werkt. De partij zuigt momenteel werkelijk iedere rechtse idioot op die aan de verkiezingen mee wil doen. Tot dusver was het lijsttrekkerschap van Paul Meijer in de gemeente Haarlemmermeer hier de beste illustratie van: een man die door zijn eigen partij volledig is uitgekotst. Van Haga gaat lachend naast Meijer staan alsof hij de hoofdprijs heeft binnengesleept. In Haarlemmermeer heeft men waarschijnlijk nog nooit zo hard gelachen.

Meijer wordt inmiddels door de Amsterdamse lijsttrekker overtroffen. Zou Rob Heilbron enig idee hebben wat de gemeenteraad doet en in welke setting hij straks twee dagen in de week zit te vergaderen? We horen hem foeteren op statushouders die voor bevolkingsgroei in Amsterdam zouden zorgen, terwijl de echte groei komt van expats. Maar goed, laten we eerlijk zijn: echt veel uitmaken doen dit soort standpunten natuurlijk niet, want er valt iets heel anders op.

Antisemitisme bestrijden

We lezen een interview met Heilbron in de Telegraaf. Weet Heilbron eigenlijk wel bij wie hij zich aansluit? Heilbron is klaar met het antisemitisme bij Forum, de partij waar hij voorheen op stemde. Misschien kan hij zich eens verdiepen in de strapatsen van zijn nieuwe politiek leider. Van Haga liep eind 2020 niet weg bij FvD toen de jongerenclub vergeven bleek van antisemitisme. Hij werkte zelfs mee aan een rapport dat het probleem bagatelliseerde.

Gelukkig heeft Heilbron ook nog wat andere dingen te zeggen. Hij is niet van plan om als raadslid vaak naar de Stopera te komen, is tegen de verpreutsing, heeft in zijn leven 6.000 vrouwen geneukt en vindt dat er in de Stopera geen enkel ‘lekker wijf’ zit. Behalve Femke Halsema dan want dat is wél ‘een hele aantrekkelijke vrouw’. Je vraagt je af wat de rechts-conservatieve doelgroep van BVNL – inclusief de christelijke partijbestuurder Arjan de Kok – hiervan vindt.

Zo rolt rechts: naast BVNL is er in Amsterdam een goed functionerende JA21-fractie die herkozen wil worden. FvD doet ook weer mee en GO – van Henk Otten – denkt daarover na. Het zal alle clubs veel moeite kosten überhaupt één zetel te halen, ook JA21, waar men niet meer kan bogen op de budgetten en peilingen uit de tijd van Forum. Van je voormalige FvD-collega’s moet je het hebben: Van Haga heeft zo goed als nul kans op een zetel, maar snoept wel stemmen af van JA21, zodat rechts in totaal weer een kopje kleiner is.

En dat alleen maar omdat Van Haga publiciteit nodig heeft omdat BVNL anders wegzakt in de vergetelheid.

Lees ook van Chris Aalberts:

De nieuwe Rotterdamse SP is opeens op de hand van BIJ1 
Rita Verdonk in de gemeenteraad? Gokje: dat loopt verkeerd af
Poging radicaal rechtse studenten mainstream te lijken hopeloos mislukt 

 

Doneer aan Chris Aalberts!

Rob Heilbron: “Sexy lingerie is een primaire levensbehoefte” from 7DTV on Vimeo.

 


Neem nu direct een abonnement op TPO+, zo krijg je toegang tot alle artikelen en steun je TPO.

Ja, ik wil een abonnement

 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Femke Halsema

Femke Halsema: ‘Toename demonstranten die politie als tegenstander zien en rechtstaat afwijzen’

Kevin Kreuger – 020 Burgerberaad voor klimaat is witwassen radicale ideeën

Racistische krakers Amsterdam kraken hotel, want ‘Chinese eigenaar’

BRIEFJE VAN JAN – Aan Femke Halsema

Telegraaf interviewt D66 020 over homohaat door allochtonen, D66: ‘En Urk dan?’

Opzet Noord-Zuidlijn maakt ‘efficiënt bedrijf onmogelijk’

Amsterdam hield vrouwelijke ambtenaren weg bij wethouder Laurens Ivens met medeweten van Femke Halsema

Chris Aalberts – Wybren van Haga is de wappie-stem alweer kwijt

Preventief fouilleren – Amsterdamse politie zet waarnemers in om waarnemers van Femke Halsema te waarnemen

Chris Aalberts – Annabel Nanninga (JA21) heeft meer plannen voor LHBT-veiligheid dan links 

Femke Halsema wil ‘waarnemers’ bij preventief fouilleren op wapenbezit

Chris Aalberts – Ex-FvD’ers vinden hun onderlinge conflicten belangrijker dan hun eigen politieke toekomst 

Moeder die baby in Amsterdamse vuilcontainer gooide na 7 jaar aangehouden

BRIEFJE VAN JAN – Aan de Amsterdamse politie

BRIEFJE VAN JAN – Aan Femke Halsema

Wybren van Haga wil weten waarom Rutger Groot Wassink Amsterdams homorapport achterhield

Amsterdamse wethouder Ivens (SP) per direct weg wegens ‘grensoverschrijdend gedrag’

Dagsluiting – GroenLinks is happy: mega-biomassacentrale gaat door – En: het ene terreurvrouwtje is het andere niet

Podcasts