Nieuws

Meerderheid Nederlanders wil culturele sector en horeca weer open

15-01-2022 17:22

Mensen zijn blij met de versoepelingen die het nieuwe kabinet vrijdagavond op een persconferentie aankondigde, maar een meerderheid van 62 procent vindt dat ze niet ver genoeg gaan. Van hen mogen de culturele sector en de horeca open.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 20.000 leden van het Opiniepanel dat is gehouden na de persconferentie van het kabinet.

Ze vinden het dan ook een goede zaak dat er buiten (88 procent) en met een coronapas binnen (77 procent) weer gesport kan worden. Ook voor het onder voorwaarden openen van niet-essentiƫle winkels (81 procent) en contactberoepen zoals kappers (87 procent) is veel steun.

Te weinig versoepeld

Met deze versoepelingen verwacht het kabinet dat het aantal besmetten per dag kan oplopen tot 80.000. Toch overheerst bij mensen het gevoel dat er nog te veel regels zijn. De meeste ondervraagden oordelen dat er te weinig versoepeld is (42 procent) of willen zelfs dat alle maatregelen nu opgeheven worden (20 procent). Opgeteld vindt 62 procent de keuzes van het kabinet dus niet ver genoeg gaan.

Lees hoeveel mensen de horeca en de culturele sector wel willen openen.

Minder dan helft maakt zich zorgen over coronavirus

Op dit moment maakt 47 procent zich zorgen over het coronavirus. Die zorgen nemen in rap tempo af.

Bekijk hier hoe snel de zorgen over corona afnemen en waarom.

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 14 en 15 januari 2022, na de persconferentie. Aan het onderzoek deden 19.928 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.