Politiek

Peiling Maurice de Hond: VVD op laagste aantal zetels sinds maart 2020

16-01-2022 10:15

Ook de laatste weken heeft de VVD verloren en staat nu op 25 zetels. Zeven weken geleden was dat nog 32. Daarmee is de VVD een grotere verliezer dan het CDA ten opzichte van de verkiezingsuitslag.

D66 heeft in de afgelopen weken iets van hun verlies tijdens de formatie goedgemaakt. Dat komt mede omdat 62% die partij de winnaar van de formatie vindt. Ook de VVD-kiezers vinden dat.

Uit het verslag van vandaag is ook goed op te maken hoe groot het verschil is in beoordeling van het kabinet tussen degenen van de regeringspartijen die op 17 maart 2021 één van die partijen gestemd heeft en de huidige overblijvende kiezers.

Het zal een grote klus worden voor de regeringspartijen om in de komende veertien maanden voldoende electorale steun te krijgen om een meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen.

Maar ook bij de gemeenteraadverkiezingen zal dit landelijk verlies herkenbaar zijn. Omdat de op dit moment winnende partijen (JA21, VOLT en BBB) maar heel beperkt meedoen zal dat herkenbaar zijn aan de betere uitslag van de lokale partijen en een lagere opkomst.