Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan John de Mol

18-01-2022 09:31

John de Mol
John de Mol bij DWDD. Screenshot NPO.
Sale / Solden 2022Sale / Solden 2022

Beste John,

Laten we het seks- en machtsmisbruikschandaal even terugbrengen tot de kernvraag.

Die is momenteel: waar was De Mol?

John de Mol dus.

Jij.

Volgens de seriële smeerpijp Jeroen Rietbergen, leider van de band bij ‘The Voice’, is hij door zijn opdrachtgever enkele jaren terug streng aangesproken op zijn seksueel grensoverschrijdende gedrag.

Daarmee kan hij gedoeld hebben op de producent (eerst Talpa, later ITV) óf op de zender (RTL).

Destijds was jij de baas bij de producent en Erland Galjaard bij RTL.

Dezelfde Erland Galjaard die nu bij Talpa jouw ‘strategisch adviseur’ is.

Het is volstrekt ongeloofwaardig dat jij, de man die zich met elk detail van zijn programma’s bemoeit en die een warme zakelijke verhouding onderhield en -houdt met Erland Galjaard, níet wist van het wangedrag van Rietbergen.

En als je het wel wist, is het onbegríjpelijk dat je Jeroen Rietbergen op dat moment geen ongelooflijke schop onder zijn reet hebt gegeven. Want hij klooide, naar nu blijkt, ook met jouw reputatie.

Was dat omdat hij je zwager was?

Wilde je je zus de schande en het verdriet besparen?

En was dát dan weer omdat jij dacht dat zij het niet wist?

Wederom: ongeloofwaardig.

Om jou volledig vrij te pleiten is nodig dat er twéé katvangers voor je opstaan tijdens het ‘onafhankelijk onderzoek’ dat de huidige producent ITV laat instellen naar het seks- en machtsmisbruikschandaal bij de diverse Voice-versies.

Jouw ‘strategisch adviseur’ Erland Galjaard zal moeten verklaren dat hij degene is die Rietbergen namens RTL berispt heeft (of heeft laten berispen) en dat hij de kwestie destijds níet heeft besproken met zijn Talpa-werkvriend John de Mol.

En je zus Linda zal moeten verklaren dat zij jou nooit verteld heeft dat ze wist wat haar partner met meiden flikte bij ‘The Voice’ én dat ze destijds de relatie heeft verbroken.

Geen hond zou het geloven.

Maar goed, ik zat gisteren ook met mijn oren te klapperen toen je zoon Johnny in ‘HLF8’ verklaarde nooit geweten te hebben dat de relatie tussen zijn tante Linda en aangetrouwde oom Jeroen Rietbergen enige tijd verbroken is geweest.

Dat was óf een nieuw licht op de hechtheid van de De Mol-dynastie óf de opmaat naar een grote ‘John de Mol Witwas Operatie’.

Ik zou snel bij ‘HLF8’ gaan zitten.

En dat Johnny, die met de uitzending van gisteren terecht veel goodwill scoorde, zich dan voor één keer laat vervangen door Jeroen Pauw. Die loopt toch al bij het programma rond als coach en producent.

Je kunt natuurlijk ook anders denken.

Hoe?

Nou, zo:

“Ach, dat onderzoek is natuurlijk helemaal niet onafhankelijk, want ITV betaalt en gaat de wereldwijde inkomsten van ‘The Voice’ echt niet door het putje spoelen.”

“Als we na de uitzending van Tim Hofman van donderdag een paar pionnetjes moeten offeren (Ali B., Marco B.), dan doen we dat toch gewoon?”

“En na deze ophef komt er weer andere ophef.”

Zo kun je óók denken.

En daar is geen speld tussen te krijgen.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Voor je zus.