Nederland kan van de lockdown af. Dat stelde kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning (UMC Utrecht) dinsdag in gesprek met Sven Kockelmann in het NPO-Radio 1-programma Sven Op 1. Het nachtleven zou dan wel nog even de deuren gesloten moeten houden en voorlopig moeten ook nog geen grote evenementen worden georganiseerd. “Maar geplaceerd en tot 22.00 naar de horeca, dat kan denk ik gewoon.”
Volgens Bruijning moeten we “de rem er op dit moment een klein beetje ophouden, om te voorkomen dat het gierend uit de hand loopt”. Maar het beleid moet niet langer gericht zijn op het remmen van de besmettingsgolf:
“Zet vooral in op het voorkomen van besmettingen waar mensen kwetsbaar zijn, zoals in verpleeghuizen. Een eventuele invoering van 2G (gevaccineerd of getest) of 1G (iedereen getest) kun je goed inzetten om te voorkomen dat infecties de meest kwetsbaren bereiken. Een kapper die vooral oudere mensen knipt, zou je best kunnen vragen om een zelftest te doen.”
Het kabinet baseert het beleid nu op rekenmodellen van het RIVM. Bruijning stelt grote vraagtekens bij die rekenmodellen. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld nog gerekend met een ligduur van patiënten in het ziekenhuis die vergelijkbaar is met de deltavariant. Toch lijkt het ziekteverloop bij de omicronvariant veel milder:
“Je kunt die modellen wel gebruiken, maar ten aanzien van de IC-opnames en de ziekenhuisbezetting zal de uitkomst veel negatiever zijn.”
Het is Bruijning een raadsel waarom deze modellen niet worden aangepast.
Vandaag ontvangen de eerste ouders van kinderen van 5 tot 11 jaar een uitnodiging om hun kinderen te laten vaccineren. Bruijning weet niet zeker of ze dat bij haar eigen kinderen zou doen. De omicronvariant heeft volgens haar de noodzaak van het vaccineren van jonge kinderen minder groot gemaakt, zowel qua individuele gezondheidswinst als qua beperking van besmettingen:
“We kijken we met de huidige omicronvariant tegen een andere situatie aan, dan aan het einde van vorig jaar toen de Gezondheidsraad met het advies kwam.
”
Volgens Bruijning moeten we uiteindelijk naar eenzelfde soort situatie als bij de griepprik:
“Het hele idee dat je moet vaccineren om besmettingen te voorkomen, moeten we denk ik een beetje verlaten. Mensen die veel risico lopen om ziek te worden, die zal je moeten blijven vaccineren. Maar mensen die niet zo ziek worden hoef je ook niet te vaccineren, want dat doen we met heel veel andere virussen ook niet.”