Opinie

‘Is kleine winst die 2G oplevert het werkelijk waard om zwemveiligheid kinderen op het spel te zetten?’

19-01-2022 15:00

Zwembad
Shutterstock.

Minister Kuipers heeft zijn visie over het uitbreiden van het coronatoegangsbewijs af laten hangen van een onderzoek van de TU Delft. Dit onderzoek laat een zeer lage uitkomst zien wat betekent dat onder andere de zwemveiligheid in het geding is bij het voortzetten hiervan. Ouders moeten kunnen oefenen met hun kind na het behalen van een zwemdiploma en mogen niet buitengesloten worden om de kans op verdrinkingen te verkleinen.

Tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag meldde minister Kuipers dat hij in zijn 2G-beleid met andere woorden de coronatoegangscontrole liet afhangen van het onderzoek uitgevoerd door de TU Delft. Dit onderzoek geeft aan dat het bij het meest gunstige effect een kleine tien procent van het reproductiegetal scheelt.

Zwemveiligheid

Is een kleine tien procent van een getal wat Nederland al twee jaar in zijn greep houd de moeite waard om zwemveiligheid voor op het spel te zetten? Door de invoer van het coronatoegangsbewijs mogen ouders zonder QR-code het zwembad niet meer betreden voor zwemlessen en recreatief zwemmen.

Het behalen van een zwemdiploma is stap een, maar hierna moet er zeker geoefend blijven worden. Het kabinet kijkt niet naar de gevolgschade van kinderen die niet met hun ouders kunnen gaan zwemmen en dus hun zwemvaardigheid niet kunnen oefenen na het behalen van hun diploma.

De focus van minister Kuipers en de Tweede Kamer moet op de veiligheid liggen en niet meer op het proberen te voorkomen. Al langere tijd is bekend dat corona onder ons zal blijven en wij ermee moeten leren leven. Laat de Kamer een duidelijk signaal afgeven aan de minister en het kabinet dat de potentiële verdrinkingen die in het verschiet liggen geen enkele lockdown of maatregel rechtvaardigen.

Shiva de Winter 

Voorzitter van NSWZ.