Nieuws

OMT-lid Marc Bonten: ‘Steeds moeilijker om coronabeleid uit te leggen’

20-01-2022 14:01

Marc Bonten
Marc Bonten bij Sven op 1. Screenshot NPO.

“Als de minister het wil, kan hij morgen al een OMT-advies krijgen”. Dat zei arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten in het NPO-Radio 1-programma Sven op 1. Op die manier kan het kabinet voldoen aan de oproep van verschillende burgemeesters, de horeca- en cultuursector om deze week al met meer duidelijkheid te komen over mogelijke versoepelingen. Nu is de volgende persconferentie pas volgende week dinsdag voorzien.

Bonten voelt de druk toenemen op iedereen in de beslisketen van het coronabeleid. “Ik voel dat zelf ook”, geeft hij toe. “Het wordt steeds moeilijker om het beleid uit te leggen, maar zoals Jaap van Dissel net in de Tweede Kamer heeft uitgelegd stijgen de infecties en daarvan komt een deel van in de ziekenhuizen.” Bonten: “De vraag is nu hoe groot de toename van de ziekenhuisopnames nog kan worden. Maar de ontwikkeling is positief, dus we gaan morgen met een open mind kijken wat kan.”

2G niet de prullenbak in

De arts-microbioloog zat in de klankgroep van de veelbesproken studie van de TU Delft en het UMC Utrecht naar de effectiviteit van corona-toegangsbewijzen. Tegenstanders van 2G stonden vooraan om met de conclusies van dit onderzoek in de hand te melden dat deze corona-maatregel hiermee een stille dood zal sterven. Bonten is het daar niet mee eens: “Als de R waarde weer rond de 1 is, dan kun je op een veiligere manier open met 2G ten opzichte van 3G. Ook wordt het effect van 2G veel groter als je het breder inzet, bijvoorbeeld in alle horeca en op de werkvloer”. Als er in de toekomst een vaccin is dat weer beter aansluit bij de dominante variant, kan die toegevoegde waarde nog groter worden, zegt Bonten.

RIVM modellen bij volgende pandemie openbaar

Op dit moment zijn de modellen van het RIVM de enige waar het OMT haar adviezen op baseert. Nu blijkt dat de modellen van voor de kerst wel erg pessimistisch waren, wordt de kritiek hierop ook luider. Bonten begrijpt dit: “Er zit veel expertise bij de modelleurs van het RIVM, daar heb ik geen kritiek op. Maar ik vind wel dat bij een volgende pandemie andere academische groepen meer betrokken moeten worden”.