Opinie

DENK-klokkenluiders: ‘Lijsttrekkerschap Farid Azarkan niet ondersteund door leden’

31-01-2022 11:48

Farid Azarkan, DENK.
Farid Azarkan, DENK.

Middels een ledenbrief zijn de leden van DENK op 1 juli 2020 door het bestuur geïnformeerd over de procedure voor de verkiezing van de Denk-lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Volgens deze ledenbrief diende de kandidaat lijsttrekker ’”in aanvulling op de voorwaarden en kenmerken van de kandidaten voor de lijst van de Tweede Kamer te voldoen aan enkele extra kenmerken en voorwaarden’”.

Een van deze extra voorwaarden was dat de kandidaat-lijsttrekker minimaal 100 verklaringen van Denk-leden moest hebben die zijn of haar kandidatuur ondersteunden. Kandidaten konden zich volgens de ledenbrief tot vrijdag 14 augustus 17.00 melden bij het bestuur van DENK.

100 ondersteuningsverklaringen

Dinsdag 8 september 2020 deelde het bestuur van Denk via een volgende ledenbrief aan de leden mede dat Farid Azarkan zich als enige kandidaat heeft gesteld voor het lijsttrekkerschap. Het bestuur meldt verder in de ledenbrief dat zijn sollicitatie aan alle gestelde voorwaarden voldeed en dat het lijsttrekkerschap van Farid Azarkan op de algemene ledenvergadering van 26 september 2020 in Amsterdam zou worden bekrachtigd.

Voor het verzamelen van de ondersteuningsverklaringen waren fractiemedewerkers van Farid Azarkan verantwoordelijk. Vlak voor de alv bleek al dat Farid Azarkan niet aan de eis van 100 ondersteuningsverklaringen van leden kon voldoen. Meerdere fractiemedewerkers hebben tijdens en na de alv van 26 september bevestigd dat het is niet gelukt om aan 100 ondersteuningsverklaringen te komen en er slechts circa 70 ondersteuningsverklaringen konden worden verzameld. Deze zijn aan het bestuur overhandigd.

Niet transparant

Tijdens het agendapunt over het lijsttrekkerschap is het bestuur niet ingegaan op de eis van 100 ondersteuningsverklaringen en ook niet op de vraag of Farid Azarkan aan deze voorwaarde heeft voldaan. Het lijsttrekkerschap werd bekrachtigd en onder applaus van de leden werd Farid Azarkan benoemd tot lijsttrekker. Het bestuur is daarmee niet transparant geweest tegenover de leden en heeft het lijsttrekkerschap van Farid Azarkan op ondemocratische en onreglementaire wijze bekrachtigd.

Verder heeft het bestuur niet gemeld dat Farid Azarkan niet de enige kandidaat-lijsttrekker was. Een oud-raadslid uit Tilburg, Kenan Baydar, had ook als kandidaat-lijsttrekker gesolliciteerd. Zijn kandidaatuur is onder druk van Farid Azarkan tegengehouden door het bestuur.

Wij vragen de leden om deze misstanden bij de volgende alv van Denk aan te kaarten en het lijsttrekkerschap van Farid Azarkan in stemming te brengen. Tot die tijd is Farid Azarkan niet de politiek leider van Denk.

Met vriendelijke groet,

Denk klokkenluiders