Reportage

Chris Aalberts – D66 vertrouwt erop dat Volt komende weken verder in elkaar stort 

23-02-2022 11:31

D66 Amsterdam
Foto: Chris Aalberts.

De verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen staat op het punt te beginnen en aangezien dat niet gratis is zijn partijen op zoek naar geld. Zo ook D66 Amsterdam, waar men de ambitie heeft om komende maand de grootste te worden, nadat men die positie vier jaar geleden afstond aan GroenLinks. D66 zamelt daarom deze dinsdagavond geld in met een sponsorendiner. De website maakt enthousiast gewag van de mogelijkheid om tegen een vorstelijk bedrag met D66-politici te dineren.

Doneer aan TPO

Partijfinanciering kan maar beter transparant zijn en dus meldt uw verslaggever zich aan. Al snel krijgt hij een mailtje. D66 vindt het heel spijtig maar dit evenement is alleen voor leden. Dat klopt niet: de website zegt hier niets over. Al snel komt de aap uit de mouw: D66 kan zich simpelweg niet voorstellen dat niet-leden voor dit diner willen betalen, maar men wil hen er ook niet van weerhouden. En dus is uw verslaggever vermoedelijk het enige niet-lid bij dit diner.

Lees en bekijk meer over deze reportage via @chrisiserbij

Uw verslaggever stort 99 euro in de partijkas en vervoegt zich dinsdagavond naar restaurant Mappa, op steenworp afstand van de Dam. Deze locatie is niet toevallig: dit is een van de horecazaken van lijsttrekker, fractievoorzitter en beoogd wethouder Reinier van Dantzig. Er zitten tussen de 30 en 35 mensen te eten, waarmee dit diner maximaal een ruime drieduizend euro oplevert, afhankelijk van de vraag of de fractievoorzitter de kostprijs of consumentenprijs rekent.

Vier soorten pasta

Captains of industry zijn hier niet te vinden. Wel een gezelschap van hoofdstedelijke D66’ers die verkiesbaar zijn voor de gemeenteraad of een van de stadsdeelcommissies. Pas nu is de verwarring over de aanwezigheid van uw verslaggever goed te begrijpen: eigenlijk financieren de D66-kandidaten hun campagne gewoon zelf. Om het een beetje leuk te houden combineren ze dat met een etentje. We horen dat de opbrengst zal worden besteed aan een spotje dat we zo vaak gaan zien dat we er kotsmisselijk van worden.

Over D66 leren we vandaag niet zo heel veel. Er is een tafelindeling gemaakt en een jongen loopt driftig rond om ons erop te wijzen dat we op de juiste plek moeten gaan zitten. Uw verslaggever zit aan ‘tafel zes’ met een onbekende man, een fractiemedewerker en drie kandidaten voor de gemeenteraad waaronder de campagneleider. We eten antipasti, kunnen kiezen uit vier soorten pasta en een toetje bestaande uit taart en scroppino. Het vlees is niet taai en de wijn vloeit rijkelijk. Goed restaurant.

We luisteren naar een speech van Van Dantzig die meldt dat er een peiling is verschenen waarin D66 de grootste is. Hij concludeert hieruit dat Amsterdam snakt naar zijn partij en dat het tijd wordt dat de middeninkomens weer aandacht krijgen. Onderwijs is ook heel belangrijk en het lerarentekort wordt binnenkort via de woningmarkt opgelost. Ook zal er klimaatbeleid zijn, hetgeen van essentieel belang is om te voorkomen dat we ons in de toekomst met rubberbootjes door de stad moeten verplaatsen.

Idealen realiseren

De onlangs vertrokken wethouder Victor Everhardt – een baantjeshopper die inmiddels D66-partijvoorzitter is – prevelt eveneens iets over het klimaat. D66 zal het debat gaan bepalen en er zullen idealen worden verwezenlijkt want straks is D66 weer de grootste. De campagneleider laat uw verslaggever de campagneflyer zien en ook daarop komt de klimaatcrisis uitgebreid aan bod. ‘Do or die’ staat er. Een collega-kandidaat kan zich niet voorstellen dat er mensen bestaan die daarom moeten grinniken.

Lijsttrekker Van Dantzig staat niet op de flyer, want volgens de aanwezigen zijn lokale politici sowieso niet bekend. En dus voldoet een sfeerloos plaatje van een stadsgezicht ook. Na een paar glazen wijn horen we de belangrijkste reden voor al dit zelfvertrouwen: tot voor kort leek Volt een hele serieuze concurrent, maar dat blijkt mee te vallen. Volt heeft een erg dom interview aan het Parool gegeven en de topkandidaten hadden ook op andere momenten geen antwoord op de simpelste vragen.

Een aanwezige fluistert dat dat andere Volt-probleem D66 ook niet erg slecht uitkomt. Hoe de crisis rond Nilüfer Gündogan ook afloopt, in alle gevallen heeft Volt laten zien geen haar beter te zijn dan andere partijen, waarmee de nieuwkomer de belangrijkste aantrekkingskracht wel weer zo’n beetje kwijt is. Met die gedachte schenken we nog een wijntje in.

 

Lees ook van Chris Aalberts:

Opeens wil GroenLinks meer zijn dan de klimaatpartij
Eind maart in uw gemeenteraad: de boreale jeugd van Forum 
Waarom het niet meer goedkomt met de PvdA 

 

Doneer aan Chris Aalberts!