Nieuws

Reactie Oxfam Novib op IPCC-klimaatrapport: ‘Ongelijkheid vormt de kern van huidige klimaatcrisis’

01-03-2022 13:34

Droogte
Shutterstock.

Maandag publiceerde het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change, haar nieuwe klimaatrapport waarin de laatste wetenschappelijke stand van zaken over de gevolgen van klimaatverandering en het huidige beleid om dit aan te pakken wordt beschreven en beoordeeld.

Oxfam Novib-klimaatexpert Bertram Zagema:

“Dit rapport schudt ons opnieuw hard wakker, de wereld verandert ongelooflijk snel door klimaatverandering. Wij hebben geen tijd meer om beslissingen uit te stellen. De bevindingen van het IPCC laten zien dat wij ons gedrag op alle fronten moeten aanpasssen. Falen is geen optie.

“Ongelijkheid vormt de kern van de huidige klimaatcrisis – in de 107 dagen, die na de VN-klimaattop in Glasgow zijn verstreken, stootte de rijkste 1 procent van de wereldbevolking evenveel CO2 uit als de bevolking van Afrika in een heel jaar. De superrijken verbrassen ondertussen het kleine, resterende wereldwijde koolstofbudget dat beschikbaar is om de opwarming van de aarde onder de 1,5°C te houden. Om onze planeet te redden, moeten ook de allerrijksten zwaarder worden belast, bijvoorbeeld door een belasting op extreme CO2-uitstoot of door CO2-slurpers als privevliegtuigen en superjachten te gaan verbieden.

“Mensen die in de zwaarst getroffen landen wonen, hebben dit rapport niet nodig om hen te vertellen dat het klimaat is veranderd. De hoogste prijs wordt nu al betaald door de veeboer in Somalië wiens hele kudde is omgekomen door extreme droogte.”

Slechts een kwart van alle klimaatfinanciering voor kwetsbare landen is bestemd voor adaptatie om de effecten van klimaatverandering aan te pakken. Tijdens de laatste VN-klimaattop in november is besloten om de financiering voor adaptatie te verdubbelen tot 40 miljard euro in 2025, maar dat is bij lange na niet genoeg. De VN schat dat ontwikkelingslanden 70 miljard euro per jaar nodig hebben om zich aan te passen aan klimaatverandering en die kosten dalen niet. Rijke landen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de klimaatcrisis en moeten meer doen om de armere landen financieel te ondersteunen.

Zagema:

“De andere duidelijke boodschap van dit rapport is dat we allemaal aan het stuur zitten en verantwoordelijk zijn. Onze voet zit op het gaspedaal en iedere keer als we gas geven stoten we meer schadelijke gassen uit.. Elke ton koolstof die we niet uitstoten kan het verschil maken tussen een leefbare planeet of een onleefbaar klimaat met meer extreem weer, leefgebieden die verdwijnen en miljoenen mensen die op drift raken.”

 

Oxfam Novib