Hans van Willigenburg – Deftig Buitenhof ontaardt in genadeloze strafexpeditie

14-03-2022 15:23

Buitenhof, Maaike Schoon Alexander Shulgin
Alexander Shulgin en Maaike Schoon in Buitenhof (NPO). Screenshot Youtube.

Sinds gisteren rond een uur of half één in de middag is het publiek dat de naam ‘Maaike Schoon’ kent misschien wel vertien- of, waarschijnlijker, verhonderd- of verduizendvoudigd. Maaike is één van de drie presentatoren van Buitenhof, misschien wel het meest deftige discussieprogramma van de NPO. Nog los van de moedige (volgens de een) dan wel beschamende (volgens de ander) prestatie die Schoon ‘neerzette’ in haar gesprek met de Russische ambassadeur Alexander Shoelgin, lijkt één aspect van haar optreden door beide kampen onderschreven te worden: iets deftigs had het niet te bieden.

Doneer aan TPO

Als je de weerzin van de presentator tegen zijn of haar gast aan het aantal interrupties zou kunnen afmeten heeft Schoon – voor Buitenhof-begrippen – een vermoedelijk niet meer te overtreffen record gevestigd: in weerzin én in aantal interrupties. Nog nooit werd een genodigde aan de Buitenhof-tafel zo vaak en zo bruut onderbroken als de Russische ambassadeur.

Het bekvechtende gesprek was nog maar net ten einde of Twitter ‘explodeerde’. Was de ene helft verguld met de manier waarop Schoon de morele troefkaart speelde, duizenden doden en gewonden uit allerlei als gezaghebbend gepresenteerde rapportages bij elkaar veegde en op het bordje van de ambassadeur dropte, de andere helft ergerde zich groen en geel aan de manier waarop de ambassadeur vergeefs probeerde aan het einde van een zin te komen, en dat nota bene voor een gast tegen wie Schoon aan het begin van het interview – pro forma, natuurlijk – had gezegd dat ze verheugd was dat hij was aangeschoven. Achteraf was die beleefdheidsfrase niet anders op te vatten dan als dankbaarheid dat de betreffende man zich wilde lenen om zich door Schoon de les te laten lezen.

Westerse superioriteitsgevoelens

Even afgezien van het exacte verloop van het interview (of verhoor), dat later in talloze partjes op allerlei platforms was terug te kijken, had het er alle schijn van dat hier een existentieel gevecht werd gevoerd tussen de ‘oude’ journalistiek (Schoon), die met een netwerk aan NGO’s achter zich probeert feiten bevestigd en onderkend te krijgen en de ‘nieuwe’ journalistiek (Shoelgin) die vooral in ‘narratieven’ denkt, ofwel: in verhalen die je als ‘waar’ of ‘geloofwaardig’ in elkaar kunt knutselen.

Hoewel het misschien vreemd lijkt Shoelgin hier op te voeren als vertegenwoordiger van de journalistiek is een blik op het (inmiddels in de EU verboden) Russische nieuwskanaal Russia Today (RT) genoeg om de parallellen te zien tussen de ‘strategische informatie’ die Shoelgin in Buitenhof probeerde te pushen en de ‘journalistieke’ propaganda van RT. Al zal er van Russische zijde ongetwijfeld worden beweerd dat westerse media net zo ‘strategisch’ met informatie omgaan en er dientengevolge geen grond is voor westerse superioriteitsgevoelens.

Stel, ik zou een Russische propagandist zijn. En ik laat een fragment uit Buitenhof zien waarin schrijver en publicist Ian Buruma – in tegenstelling tot Shoelgin – alle kans krijgt zijn verhaal te vertellen, bijvoorbeeld inzake zijn klachten jegens populisme en leiders als Poetin en Trump, daarbij aangemoedigd door presentator-van-dienst Twan Huys: hoeveel moeite zou ik dan hebben om aan te tonen dat de redactie van Buitenhof een stelletje bevooroordeelde in plaats van objectieve nieuwsvolgers is? En dat het interviewprogramma een bijna 1-op-1 weerspiegeling is van deze bevooroordeelde redactie? Weinig.

Het is hoe dan ook te hopen dat de jij-bak in de hogere regionen van het hopelijk aanstaande vredesoverleg tussen Rusland en Oekraïne minder de boventoon voert dan in het – ineens niet meer zo deftige – Buitenhof.

 

Lees ook van Hans van Willigenburg:    

‘De Verschrikkelijke Jaren Tachtig’ (VPRO), tenenkrommend slecht
Yves Gijrath in VI Vandaag over #MeToo binnen De Pers Groep
Joris Luyendijk in Buitenhof, gevalletje Jezuscomplex? 

 

Doneer aan Hans van Willigenburg!

 

 

 


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Twan Huys, Buitenhof

Hans van Willigenburg – Buitenhof ontpopt zich als hét praatprogramma van ijzervreters

Buitenhof, Maaike Schoon Alexander Shulgin

Geert Dales – Feminiene getuigenispolitiek ondermijnt journalistieke kwaliteit NPO

Hans van Willigenburg – Klaas Knot moffelt in Buitenhof rotboodschap over inflatie weg

Hans van Willigenburg – Buitenhof opnieuw advertentieruimte voor inner circle Twan Huys  

Hans van Willigenburg – Buitenhof laat klimaatscenario’s op elkaar botsen

TPO+

Hans van Willigenburg – Buitenhof toont hete aardappel van inkrimpende boerenstand

TPO+

Buitenhof legt kijkbuiskindertjes voor zoveelste keer uit hoe fout Polen en Hongarije zijn

TPO+

Franse schrijver Édouard Louis drukt in Buitenhof op de blinde vlek van westerse democratieën

TPO+

Buitenhof geeft Ploumen en Klaver een podium om ononderbroken te janken over de formatie

TPO+

Alexander Pechtold en Jeroen Dijsselbloem tonen in Buitenhof de volstrekte onmacht van de huidige elite 

TPO+

Kosmopolitische dromerijen van Circus Grunberg openen het nieuwe seizoen van Buitenhof

TPO+

Slotaflevering Buitenhof blijkt opzichtige thuiswedstrijd voor zieltogende PvdA

TPO+

Ex-Shell CEO Jeroen van der Veer klaagt bij Nieuwsuur én Buitenhof feitelijk over teloorgang olielobby

TPO+

Buitenhof-interview over Sywertgate is onthutsende handleiding over hoe rijk te worden in Ruttocratie 

CDA start onderzoek naar Sywert van Lienden

Terugkijken – Sywert van Lienden bij Buitenhof

TPO+

Door Loekasjenko weet ook Buitenhof weer dat achter de Poolse oostgrens geen pretpark ligt

TPO+

Ex-minister Henk Kamp probeert Nederland voor te bereiden op nog vier jaar Rutte

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro