Opinie

Reactie op ‘Chris Aalberts in Den Helder’: Hart voor Vrijheid Den Helder geen wappieclub

14-03-2022 17:53

Mijn naam is Noëmi Weiss, 27 jaar oud en ik ben lijsttrekker voor Hart voor Vrijheid Den Helder. Ik zou hierbij graag een reactie en verduidelijking willen geven op een TPO-artikel van Chris Aalberts waarin hij Hart voor Vrijheid ‘wappieclub’  noemt.

Doneer aan TPO

Persoonlijk heb ik daar niets op tegen, wel vind ik dat het stigmatiserend kan werken door het zo te noemen en daarbij zijn er mensen die ‘wappie’ als kwetsend ervaren. Het blijft een oordeel of hokje waar niet iedereen zich prettig bij voelt namelijk. Wederzijds begrip en compassie werkt vaak veel beter om ergens naartoe te werken. En vaak hebben mensen hele goede redenen voor hun gedrag, zelfs als in eerste instantie niet duidelijk is wat die redenen zijn, zijn ze er vaak wel is mijn ervaring.

Verder wil ik graag meer duiding geven over waar wij voor staan. Tot een aantal jaar geleden hield ik mij vooral bezig met politiek; door me overal aan te ergeren, voornamelijk wat betreft politiek. Ik signaleer namelijk al een aantal jaren dat de maatschappij in een versnelling zit die steeds minder mensen bij kunnen houden. Politieke regelgeving is niet langer kadervormend, wat het zou moeten zijn wat mij betreft, maar legt een enorme druk op de samenleving. Sectoren die het moeilijk hebben zijn bijvoorbeeld onderwijs en de zorg. Juist twee belangrijke sectoren: de een voor de vorming van de maatschappij en de ander voor het gezond houden van de mensen binnen die maatschappij.

Gebalanceerde samenleving

Een van de dingen die Hart voor Vrijheid wil doen als zij in de Raad komt is dan ook in gesprek gaan met scholen en zorgpersoneel en zorgmedewerkers over hoe zij de balans ervaren tussen werkdruk, administratie, regelgeving, beloning en werkplezier. Afhankelijk van wat daaruit komt kan er eventueel een plan worden opgesteld en uitgevoerd om dit te verbeteren. Want theorievorming is fijn als handvat, maar het moet praktisch uitvoerbaar zijn binnen de samenleving. Anders loopt het spaak.

Een ander punt is keuzevrijheid en in het bijzonder medische keuzevrijheid. Een van de grootste factoren voor een slecht werkend immuunsysteem naar mijn weten is stress: dit heeft een zeer negatieve invloed en dit is te vinden bij meerdere bronnen. Daarom is het zo belangrijk een gebalanceerde samenleving te creëren met een goede balans tussen rust en ontspanning. Met de toegenomen digitalisering staan mensen echter heel vaak constant ‘aan’. Er zijn te weinig rustmomenten waarin de hersenen rust krijgen met als gevolg dat zelfs 9-jarigen soms al burn-out klachten krijgen*. Om dit te keren is er meer bewustwording nodig: techniek is een aanvulling en dient niet alle rustmomenten te vervangen bijvoorbeeld.

Rust en ontspanning

Echter is het niet alleen de digitalisering en eindeloze informatieverwerking die hiermee gepaard gaat, maar ook hier weer de druk zoals prestatiedruk. Wij zouden graag zien dat er meer educatie komt over rust en ontspanning, maar ook over voedsel. Het curatieve karakter van de reguliere zorg kan het beste aangevuld worden met preventie door bijvoorbeeld leefstijleducatie, vinden wij. Ook is de alternatieve geneeskunde en holistische geneeskunde aan een opmars bezig: mensen die hierin geloven moeten die keuze krijgen. Ieder lichaam is namelijk anders en mensen voelen zelf vaak goed aan wat hun lichaam nodig heeft, mits ze ernaar luisteren.

Noëmi Weiss

Lijsttrekker Hart voor Vrijheid Den Helder.

 

Lees ook:

Chris Aalberts in Den Helder: politieke baantjesjagers vinden altijd weer een nieuwe partij
Dossier: Chris Aalberts in Den Helder