Nieuws

Kiezers wantrouwen politiek, daarom lage opkomst gemeenteraadsverkiezingen

17-03-2022 18:26

Verkiezingen Stemmen Rood potlood
Shutterstock.

Niet de oorlog in Oekraïne, maar wantrouwen in de politiek hield mensen thuis bij de lokale verkiezingen van gister. Datzelfde wantrouwen was ook een belangrijke reden voor kiezers om op een lokale partij te stemmen.

Er werden bij de gemeenteraadsverkiezingen twee records gevestigd: nog nooit bleven zoveel kiezers thuis en nog nooit stemden zoveel mensen op een lokale partij. Hoe kon dat gebeuren? Afkeer tegen de landelijke politiek is de rode draad, blijkt uit het onderzoek van EenVandaag onder bijna 15.000 leden van het Opiniepanel een dag na de verkiezingen.

Meerderheid niet-stemmers wantrouwt politiek

55 procent van de mensen die bij de gemeenteraadsverkiezingen thuis bleven, noemt wantrouwen in de landelijke politiek als belangrijkste reden daarvoor. Dat staat in schril contrast met de invloed van de oorlog in Oekraïne, die de campagne grotendeels overschaduwde. Slechts 5 procent van de niet-stemmers bleef daardoor thuis.

Lees hier andere redenen voor de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Lokaal door landelijk wantrouwen

Mensen die wel gingen stemmen, deden dat vooral op een lokale partij. De lokale focus van deze partijen zijn belangrijke stemmotieven van hun kiezers. Maar ook hierbij kan de lokale stem niet los worden gezien van afkeer tegen de landelijke politiek. Een derde zegt lokaal te hebben gestemd uit protest tegen de landelijke politiek. Nog eens drie op de tien noemen het losstaan van ideologische kaders die landelijke partijen wel hebben als reden om op een lokale partij te stemmen.

Lees hier waarom kiezers nog meer op lokale partijen stemden.