Juliaan van Acker – Wokeness is gevaarlijker dan u denkt: excuses helpen niet, links kent geen vergiffenis

21-03-2022 15:44

Cancel Culture
Shutterstock.

De jonge joods-Amerikaanse journaliste Bari Weiss heeft na een succesvolle aanvang van haar carrière, eerst bij The Wall Street Journal, daarna bij The New York Times, zelf haar ontslag ingediend om de strijd aan te binden tegen de mainstream media. Weiss is nu vooral actief via haar online platform Commonsense en een podcast. Ook is zij columnist voor de liberaal-conservatieve Duitse krant Die Welt en is zij lid van de bestuursraad van de onlangs opgerichte University of Austin, een universiteit waar de beste, maar gecancelde hoogleraren een nieuwe kans krijgen. Bari Weiss had deze vrijheid van handelen dank zij haar vermogende vader; iets wat ze trouwens zelf toegeeft.

Weiss behoorde altijd tot het linkse kamp, maar zij verzet zich tegen de excessen zoals de woke ideologie. Zoals oudere lezers (lees: stokoude lezers) zich zullen herinneren werd Amerika na de Tweede Wereldoorlog gezien als het land dat fundamenteel goed is (een kenschets die nu op de lachspieren werkt), een plaats waar vrijheid heerst en mensen alle kansen krijgen om te presteren. Leven, studeren en werken in Amerika was voor velen een droom. Die droom is voorbij. De Amerikaanse media, Hollywood, de uitgeverijen en de universiteiten keren zich tegen dat beeld. De VS is volgens de ‘elite’ het land geworden van white supremacy, onderdrukking van vrouwen en minderheden en met een geschiedenis van slavernij, racisme, uitroeing van de oorspronkelijke bevolking en van discriminatie van minderheden. Daarmee keert volgens Weiss de ‘elite’ zich tegen Amerika.

Een groot gedeelte van het gewone volk denkt daar echter anders over. Internet biedt de gewone man de kans om zich tegen de ‘elite’ te verzetten en zich buiten de mainstream te informeren. Zo is er een diepe kloof ontstaan tussen de ‘elite’ en het volk. De tegen alle voorspellingen ingaande verkiezing van Donald Trump was hiervan een voorbeeld, want volgens de peilingen van The New York Times had Hillary Clinton 99 procent kans om die verkiezingen te winnen. Tijdens de coronapandemie werd via sociale media, zowel in de VS als bij ons, duidelijk dat de ‘elite’ zich niet houdt aan de regels die ze aan het volk oplegt. Wie wil weten of een ernstig misdrijf of een aanslag al of niet door volgelingen van De Profeet werd gepleegd of veroorzaakt, kan het best twitter raadplegen. Wie op de hoogte wil blijven van wat er werkelijk speelt in de Nederlandse politiek vindt zijn gading bij Geenstijl en TPO. Kortom, de ‘elite’ heeft niet meer het monopolie over de informatie en over wat waarheid is.

Zelfcensuur

Wat Bari Weiss de mainstream media verwijt is dat in de redacties een open communicatie niet meer mogelijk is. Alhoewel zij zelf het linkse gedachtegoed deelde, lesbisch is, getrouwd is met een vrouw en haar stem altijd had uitgebracht op de Democratische partij, werd ze uitgescholden voor nazi en racist omdat ze wees op de gevaren van de woke ideologie en de cancelcultuur. Volgens haar is dit nochtans een ideologie die tegen de realiteit ingaat en daarom geen stand kan houden. In de redacties wordt alles, ook persoonlijke meningen, gepolitiseerd; alles wordt getoetst aan het politiek correcte. Zodra iemand over zelfs een kleinigheid een minder ‘correcte’ mening heeft, wordt zij of hij beschouwd als een ketter binnen de kerk.

De oorzaak van de zelfcensuur in de mainstream media is vooral het verlies van advertentieinkomsten na de opkomst van de sociale media. De mainstream media moeten zich daarom richten naar een publiek dat zich identificeert met de krant of het televisiekanaal. Dat is een redelijk beperkte groep van mensen die niet willen horen wat niet past binnen hun eigen denkbeelden. De sociale media hebben de toekomst want veel mensen willen weten wat er echt gaande is in de wereld, ook al is die waarheid onaangenaam.

Hetzelfde zien we in het onderwijs. Meer en meer ouders vinden het afschuwelijk dat hun kinderen geïndoctrineerd worden door de linkse ideologie en dat leerlingen en studenten niet meer durven te zeggen wat ze denken. Onderzoekers hebben aangetoond dat zelfs 7-jarigen al weten dat ze sommige dingen moeten verzwijgen. Kinderen die op Tik Tok een verkeerd liedje hebben gezongen kunnen uit school worden gezet. Schoolbesturen en de Raden van Besturen van de universiteiten worden door de militanten van de woke-ideologie gegijzeld. Wie zich niet conformeert wacht ontslag en levenslange verbanning. Excuses helpen niet, want links kent geen vergiffenis.

Ware democratie, vrije pers en goede scholen

De plaats van de joden in westerse landen is een ander, interessant voorbeeld van hoe het fundament van de Amerikaanse en ook de Europese beschaving wordt aangetast. In de Middeleeuwen was iedereen katholiek. Dat moest wel, anders wachtte foltering door de inquisitie en eventueel de brandstapel. Toch waren er ook joden in Europa. Hun aanwezigheid was een bewijs dat verschillen mogelijk waren, alhoewel er af en toe vreselijke vervolgingen plaatsvonden. Een land waar de joden werden getolereerd was dan ook een land waar meer vrijheid was. Dit kwam ten goede aan de ontwikkeling van het land, er was meer welvaart, de geesten kwamen tot verlichting en wetenschappelijke vooruitgang werd mogelijk. Nu krijgen de joden in de VS van links het verwijt dat zij dankzij white supremacy teveel macht hebben verworven. De Amerikaanse joden zijn namelijk blank omdat de meesten nakomelingen zijn van de Ashkenazi. Ook is er verzet tegen Israël omdat volgens links dit het laatste bastion is van het kolonialisme. Joden zijn daarom racisten en neo-nazi’s!

Weiss is optimistisch omdat zij meent dat Amerika altijd het land is geweest dat zichzelf weet heruit te vinden en zich te vernieuwen. Zij voorspelt een counter-revolution die de principes van de Constitution en van de Founding Fathers zal herstellen zodat de ware democratie, een vrije pers en goede scholen terug zullen komen.

Ik deel haar optimisme niet. De westerse beschaving heeft twee pijlers: (1) de joods-christelijke ethiek gekenmerkt door barmhartigheid, schuldgevoel en vergevingsgezindheid, en (2) de Verlichting die de liefde voor de waarheid en openheid voor rationale argumenten heeft gepromoot. Deze beschaving is het resultaat van tweeduizend jaar geschiedenis. Helaas zijn de VS en Europa overspoeld geworden door niet-westerse immigranten die deze historische ontwikkeling van eeuwen ver gemist hebben en daarom onze fundamentele waarden niet delen of hoogstens na twee of drie eeuwen met ons zullen delen. De gevolgen hiervan zijn catastrofaal. Vreemd genoeg zijn er onder de westerlingen useful idiots die in plaats van barmhartig en vergevingsgezind te zijn de haat tegen de westerse beschaving verder aanwakkeren. In Europa komt daar nog bij dat door de ontkerkelijking de meesten alle zin voor spiritualiteit hebben verloren. Dit leidde tot een nihilisme dat ruimte biedt voor gestagneerde religies die onverdraagzaamheid en fanatisme prediken.

Ik zal pas optimistisch worden als de regeringleiders en de traditionele media voldoende verlicht zouden worden om hun gezond verstand te gebruiken, als ze de moed hebben de feiten onder ogen te zien en als Europa kiest voor een grondwet waarvan de joods-christelijke ethiek de grondslag is.

 

Lees ook van Juliaan van Acker:

Schending van mensenrechten uit naastenliefde
Het christendom van Trump en Poetin
Oorlog tegen een broedervolk is waanzin en kwaadaardig

 

Doneer aan TPO!