Nieuws

Jaap de Hoop Scheffer: ‘NAVO moet discussie over kernwapens voeren tijdens NAVO-top in Brussel’

23-03-2022 15:12

Atoombom
Shutterstock

Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer vindt dat nucleaire wapens donderdag op de agenda moeten staan tijdens de NAVO-top in Brussel. ‘Er moet gesproken worden over scenario’s die verder gaan dan de conventionele’, aldus De Hoop Scheffer woensdagochtend in Sven op 1. ‘Het is een verschrikkelijke discussie waaraan wij niet gewend zijn, maar we kunnen de kop niet langer in het stand steken’.

Dat laatste is te lang gebeurd volgens de oud minister van Buitenlandse Zaken. ‘Ik ben een van de roependen in de woestijn geweest sinds de val van de Berlijnse muur’. verzucht hij. ‘Geen hond was geïnteresseerd in het versterken van de conventionele defensie en dus het verhogen van de atoomdrempel’.

Retoriek Kremlin

De Hoop Scheffer kijkt met veel bezorgheid naar de retoriek van het Kremlin. ‘Momenteel worden we geconfronteerd met een Russische leider die mij veel te vaak en veel te veel uitlaat over kernwapens. Dan kun je als NAVO niet zeggen: daar praten wij niet over’.

‘Mijn woorden leiden misschien tot onrust’, erkent de topdiplomaat. ‘Maar de NAVO is ook een nucleair bondgenootschap en dus moeten we voorbereid zijn. Dat gesprek niet voeren is struisvogelpolitiek’.

Dat het zover zou komen, lag ook bij De Hoop Scheffer niet in de lijn der verwachtingen. ‘Ik had een half jaar geleden niet gedacht dat wij dit onderwerp nu zo erg zouden moeten uitdiepen’.