Chris Aalberts – Bij FvD draait alles om geld, fans kijken andere kant op 

26-03-2022 11:14

Baudet Wilders Hiddema
Theo Hiddema, Geert Wilders en Thierry Baudet (Screenshot Twitteraccount Geert Wilders)

Het nieuwe boek van Thierry Baudet staat nu voor de derde week op één in de boeken top tien en hij is er maar druk mee. Op sociale media roept hij dat de boekenwereld in paniek zou zijn vanwege dit enorme succes. Niet alleen zou Freek de Jonge zich erg druk maken over Baudets boekenverkoop, ook Baudet-biograaf Harm Ede Botje en ondergetekende zouden het succes heel erg vinden. Ondertussen klaagt Baudet dat er geen publiciteit is voor zijn boek. Hij heeft mijn recensie kennelijk gemist.

Doneer aan TPO
Nog beter: neem een TPO-abonnement!

Zou Forum een verdienmodel zijn? Dit boek is uitgegeven door de uitgever van Baudet en die verkoopt zelf ook het merendeel van de exemplaren. Het geld dat normaliter bij een gewone uitgever, boekhandel of webshop terecht zou komen verdwijnt daardoor in de zakken van FvD. Opeens snap je waarom oude boeken van Baudet inmiddels ook bij de huisuitgeverij verschijnen en waarom deze bij partijevenementen actief aan de man worden gebracht. Tegen meerprijs krijg je er een handtekening bij.

Het is een patroon. Baudet is bezig met de handel in NFT’s, de zogenoemde non-fungible tokens waarmee via de blockchain unieke, digitale eigendomsrechten kunnen worden verhandeld. Het gaat om foeilelijke plaatjes van Baudet en Klaus Schwab, die door FvD worden gepresenteerd als digitale kunstwerken. Het is weer een nieuw handeltje, maar helaas voor Baudet lijkt het dit keer uit te draaien op een hopeloze mislukking. Zo dom is de FvD-achterban nou ook weer niet.

Louche handeltjes opzetten

Opeens begrijp je waarom Baudet in geen enkele commissie in de Tweede Kamer zit: het parlement is slechts het podium om soms wat ideeën uit te dragen en mensen impliciet op zijn boeken te wijzen, niet een plek om daadwerkelijk beleid te beïnvloeden en iets te bereiken. Ondertussen incasseert Baudet gewoon zijn Kamervergoeding, om vervolgens zijn tijd te vullen met evenementen in het land, het signeren van boeken en het opzetten van louche digitale handeltjes. Neveninkomsten opgeven? Ho maar.

Forum laat ook subtieler zien dat de partij een verdienmodel is: politici doen vaak simpelweg niets voor hun geld. U kent Theo Hiddema nog als Tweede Kamerlid, maar hij zit alweer bijna een jaar in de Senaat. Deze week heeft hij voor de tweede keer activiteiten ontplooid. Na het mede-ondertekenen van een motie in juni vorig jaar, heeft hij nu ook vragen gesteld. Verder doet hij niets, heeft hij de afgelopen maanden de stemmingen gemist en een maidenspeech zat er ook al niet in. De vergoeding loopt gewoon door.

We hebben ook nog Gideon van Meijeren: Tweede Kamerlid, Statenlid en vanaf komende week raadslid in de gemeente Den Haag. Op basis van een simpele rekensom kan iedereen zien dat de combinatie Tweede Kamerlid en Statenlid al onmogelijk is: een Tweede Kamerlid werkt fulltime, een Statenlid ongeveer twee dagen per week. Daar komt dan nu ook nog een raadslidmaatschap bij, wat ruim een halve week kost. Wat doet Van Meijeren? Hij maakt een documentaire over zichzelf.

Niet bij stemmingen

Wat Van Meijeren in de Staten van Zuid-Holland doet? U raadt het al: bijna niets. Het laatste jaar was hij er twee keer aan het woord, volgens collega’s om ‘iets te roepen’. De laatste stemmingen in de Staten heeft Van Meijeren gemist, zijn nevenfuncties staan verkeerd vermeld en we kunnen zelfs op de website lezen dat hij het ‘bijzonder eervol’ zou vinden om ooit Tweede Kamerlid te worden. Ondertussen maakt hij filmpjes en incasseert hij zijn vergoedingen.

In Overijssel is Statenlid Andreas Bakir ook al maanden niet meer aan het woord geweest. Hij verzorgt een fractie van het aantal bijdragen van zijn collega’s. De cijfers laten zien dat Bakir bij minder dan de helft van de stemmingen aanwezig is. Zou het komen omdat hij in Den Haag bij Baudet op schoot zit en zijn neus ophaalt voor Overijssel? Pas stapte PVV-Europarlementariër De Graaff over naar FvD en ook hij blinkt niet uit in parlementaire activiteiten. Een paar vragen aan de Europese Commissie en dat is het wel.

Het kan geen kwaad als de stemmers op Forum eens nadenken waarom ze dit eigenlijk mogelijk maken. De belangrijkste FvD’ers kunnen prima hun broek ophouden met andere activiteiten, dus ze hebben helemaal geen zetels nodig. Door Forum te stemmen vergroot je de kans dat FvD’ers met nietsdoen hun zakken vullen. De kans dat beleid – bijvoorbeeld over migratie, corona of Europa – door toedoen van Forum verandert, is nul. Zou het niet logischer zijn te stemmen op politici die wel iets proberen te bereiken?

 

Lees ook van Chris Aalberts:

PvdA-Amsterdam terug in centrum van de macht, wat nu? 
Gemiddeld basisschoolopstel is logischer dan docu over Gideon van Meijeren 
PVV, Forum en BVNL hebben weinig te vieren in gemeenteraden 

 

Doneer aan Chris Aalberts!