Nieuws

Minister Kuipers (D66) houdt rekening met ‘meer ziekmakende coronavariant’

06-04-2022 16:17

Ernst Kuipers, D66
Ernst Kuipers, D66. Screenshot NPO.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) houdt serieus rekening met een dominante, meer ziekmakende coronavariant later in dit jaar. “Dat klinkt vervelend, maar het eerlijke antwoord is: we weten het niet, het kan alle kanten op”, zei hij in het NPO Radio 1-programma Sven Op 1.

TPO wordt mede mogelijk gemaakt door abonnementsgeld. Neem daarom nu een abonnement!

De afgelopen dagen zijn verschillende microbiologen in Arnhem bijeen om onder meer te praten over hoe ze de opkomst van nieuwe varianten in de gaten kunnen blijven houden. OMT-lid Marion Koopmans zei dinsdag dat “een nieuwe coronavariant er zeker komt” en het “naïef is om te veronderstellen dat we nu klaar zijn”.

Minister Kuipers beaamt die woorden.

“Ik ben het helemaal met Marion Koopmans eens. Dat klinkt heel vervelend, want mensen zijn drie keer geprikt, hebben het soms twee of drie keer gehad, maar we weten het simpelweg niet. Het kan alle kanten op.”

4,7 miljoen besmettingen

In het radioprogramma van Sven Kockelmann noemt Kuipers ook schrikbarende besmettingscijfers van de afgelopen drie maanden.

“We moeten ons realiseren dat in de maanden januari, februari en maart één op de vier – misschien zelfs wel één op de drie – Nederlanders besmet is geraakt met het virus. Dat betekent dat 4,7 miljoen Nederlanders alleen al in die drie maanden een besmetting hebben doorgemaakt.”

Herhaalprik mogelijk voor iedereen dit jaar 

Volgens de verantwoordelijk zorgminister is het bovendien niet ondenkbaar dat we allemaal in de loop van dit jaar worden opgeroepen een booster te halen.

Kuipers besluit:

“Ik houd er sterk rekening mee dat we op enig moment dit jaar weer een herhaalprik kunnen laten zetten. Dat zal zeker voor de meest kwetsbaren gelden, maar ik denk misschien ook wel voor iedereen.”

 

Weg met alle irritante banners, trackers en popups op TPO.nl! KLIK NU METEEN HIER!