Recensie

Hannah König – Millenials in Ik Vertrek: blokkades in solar-plexus en selfpower terugpakken

10-04-2022 11:04

Ik Vertrek
Ik Vertrek, AVROTROS. Screenshot Youtube.

Millenials Estée (28) en Taïf (34) verruilen hun woonplaats Utrecht voor de Dominicaanse Republiek. Ze hebben een voormalige verslaafdenopvang gekocht in het Noordelijke plaatsje Cabarete, dat ze gaan omtoveren tot een hip travellers resort. Vergeet lekkages, overstromingen en ontbrekende vergunningen: deze aflevering van Ik Vertrek gaat over connecten, knuffelen met klusjesmannen, blokkades in je solar-plexus en je selfpower terugpakken.

TPO wordt mede mogelijk gemaakt door abonnementsgeld. Neem daarom nu een abonnement!

Estée dankt haar moeder voor haar bestaan en reislustigheid. Zij leerde haar dochter dat ze geen Nederlander maar een wereldburger is en mede hierdoor gaat Estée samen met haar grote liefde Taïf emigreren naar de Dominicaanse Republiek. Het stel wil vijf gastenkamers en een slaapzaal creëren waar reizigers met zichzelf, elkaar en de natuur kunnen connecten. Ze financieren deze grap met spaargeld en de overwaarde van hun verkochte appartement en kunnen niet wachten om aan dit nieuwe avontuur te beginnen.

Bij aankomst op het eiland voelt Estée direct een hele fijne energie. Het houtwerk van het huis blijkt volledig verrot en er wonen honderden termieten, maar de tuin staat vol mangobomen en de zon schijnt! Focus op het positieve, dan komt het geluk vanzelf naar je toe. Estée en Taïf gaan de volgende ochtend lokaal shoppen. Estée vindt fruit uit kleine stalletjes langs de weg namelijk veel verser en zoeter dan fruit uit de supermarkt. Ze vindt het jammer dat er een beeld bestaat dat de Dominicaanse Republiek onveilig is. Want “Holaaaaa! Bueeeenos diasss!” zie je hoe vriendelijk iedereen is? Estée kan niet anders dan ervan houden en ondertussen is Taïf zeer content dat hij een kapsalon heeft gevonden waar hij in de toekomst stiekem (alleen) een rummetje kan drinken.

Bokkade in je solar plexus

Om een fijn travellers resort te kunnen openen moet er eerst flink verbouwd worden. Als kijker zijn we gewend dat de gemiddelde Ik Vertrek kandidaat alles, maar dan ook alles, zelf wil doen, maar hier hebben vrije geesten Estée en Taïf absoluut geen last van. Zij zetten Estées hardwerkende moeder op de klus en vragen projectmanager J.C. langs te komen. Die neemt een bevriende aannemer mee. Estée besluit met de beste man te connecten en drukt haar lichaam tegen het zijne. Deze knuffel met de onbekende klusjesman voelt zo goed, dat hij met de klus mag starten.

Ze is vrolijk, dankbaar en lacht continu, maar hoe gaat het nu écht met onze wereldburger Estée? Ze pakt haar moment om aan ons uit te leggen dat ook zij wel eens een traan laat. Bovendien merkt ze dat ze zichzelf geblokkeerd heeft. Dat is emotioneel om te vertellen maar kwetsbaar als deze meid is heeft ze daar geen oordeel over: het mag er zijn. Wat voor blokkade ze heeft? Leg de bingokaarten maar terug in de kast want het heeft deze keer niets te maken met de taal, cultuur of een louche aannemer: Estée voelt een blokkade in haar solar plexus. En dan zit er maar één ding op: camera uit en zo snel mogelijk je selfpower terugpakken.

Geld moet stromen

Ik weet niet hoe lang een blokkade van je solar plexus gemiddeld duurt, maar de cameraploeg blijft maar liefst vijf maanden weg uit Cabarete. Estée en Taïf vertellen na bijna een half jaar lachend dat er veel kosten bij zijn gekomen en dat ze daarom extra geld hebben geleend van familie. Maar, de vijf gastenkamers, slaapzaal, meditatieruimte en yogazaal zijn wel prachtig geworden. In totaal hebben ze een slordige €120.000 uitgegeven, slechts €70.000 meer dan begroot. Valt wel mee toch? Estée vertelt dat Taïf hier verantwoordelijk voor is. Volgens hem moet je groot denken: geld moet stromen. Bij voorkeur van de bankrekening van je schoonmoeder naar die van jou en niet meer terug.

Waar we in de gemiddelde Ik Vertrek aflevering gewend zijn dat een van de twee na financiële tegenslag toch maar weer tijdelijk een baantje in loondienst neemt, pakken de millenials het ondanks hun schuld anders aan: zij nemen vier barmannen aan en gaan op zoek naar een kok. Wat de kok die mag komen proefkoken dan nog niet weet is dat Estée haar gasten een hip, vegan en Instawaardig ontbijt wil serveren. Havermoutpannenkoeken en smoothiebowls zijn een must voor de gemiddelde feed van een millenial op reis. Duh. Ze connect met de kok door hem te vragen ook zijn eigen specialiteit te maken. Speciaal voor haar maakt hij een vettige mie met veel vlees.

De eerste gasten

Met de extra €70.000 lukt het de millenials om Kibayo Cabarete te openen. Eerder dan verwacht zijn daar ineens de eerste gasten! Estée neemt ze mee naar gastenkamer the soulsearcher, waar ze direct een hoge energie voelen. Deze straalt volgens de gasten zelfs door de muren heen, dus het wordt vast niet moeilijk om met de vrije geesten te connecten.  Haar grootste les? Geloven in jezelf. Het was een ‘supervette en heftige stroming, maar wel een goeie’. Het doel voor de toekomst? In vijf jaar willen de millenials drie locaties geopend hebben. Daarna vertrekken ze naar een volgend land want een hotel runnen is niet hun droom, het groter maken van hun merk wel. Wie stemt er voor volgende week op een vervallen chateau in Frankijk, lekkages en problemen met vergunningen en taal? Of moet ik alvast nieuwe bingokaarten maken?

 

Doneer aan Hannah König!

 

 

Tweejaarabonnement TPO+: van 66 euro (33 per jaar) voor slechts 50 euro (25 per jaar)!