Reportage

Chris Aalberts door FvD gecanceld want ‘draagt niet bij aan juiste sfeer’

16-04-2022 11:07

Chris Aalberts en Ralf Dekker (FvD).
Chris Aalberts en Ralf Dekker (FvD). Foto: Chris Aalberts.

Het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie, heeft een oude traditie in ere hersteld: de borrellezing. Ooit begon FvD als denktank met dit soort wekelijkse lezingen waarbij een rechtse spreker een verhaal houdt voor een ongeïnformeerd publiek onder het genot van een hoop drank. Deze vrijdag trapt het instituut af met een lezing van Sid Lukkassen. Hij komt vertellen over zijn nieuwe boek en dus meldt uw verslaggever zich aan. FvD heeft er naar het schijnt over vergaderd.

TPO is geen FvD dus TPO krijgt geen subsidie, neem daarom een abonnement

FvD komt samen in dezelfde kelder als jaren geleden. Er lijkt in die jaren niet zoveel veranderd, behalve dat de controverses rond Forum inmiddels goed zichtbaar zijn: er staat een beveiliger, de buren protesteren tegen Poetin door een Oekraïense tweekleur op te hangen en op de elektriciteitskastjes naast het partijkantoor vinden we de resten van posters van GO, de partij die oud-FvD’er Henk Otten oprichtte en die zonder succes deelnam aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen.

FvD-prominenten uit Hoogeveen

Bestuurslid Ralf Dekker lijkt het middelpunt van deze bijeenkomst. Hij staat prominent voor de ingang en ontvangt Lukkassen, die wordt vergezeld door een onbekende vrouw. Lukkassen vlucht snel naar binnen. Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren is er ook en schudt uw verslaggever na enige aarzeling de hand. Andere FvD-prominenten zijn er niet, of het moeten de FvD-raadsleden uit Almere en Hoogeveen zijn. Die uit Almere heeft vanavond huishoudelijke klusjes gekregen.

‘Jonge mensen in de bloei van hun leven die denken carrière te maken door de politiek in te gaan, maar in werkelijkheid bij een toxische partij zitten’

Vroeger waren de borrellezingen een drukte van jewelste. Het Renaissance Instituut refereert hieraan door te melden dat we op tijd moeten komen want er is maar beperkt plek. Uw verslaggever ziet hooguit een man of tien buiten staan. Ze zijn niet zoals vroeger een doorsnede van de bevolking maar juist relatief jong. Dat is triest: jonge mensen in de bloei van hun leven die denken carrière te maken door de politiek in te gaan, maar in werkelijkheid bij een toxische partij zitten waar ze nog jaren last van houden.

Hoeveel mensen op deze lezing zijn afgekomen is niet exact vast te stellen, want Ralf Dekker heeft slecht nieuws. Het is niet zo gezellig als uw verslaggever aanwezig is. Hij zou de bijeenkomst weleens kunnen verstoren. Nadat we een video maken waarin Dekker de weigering uitlegt, voegt hij nog toe dat hij bang is dat Lukkassen zich op de journalist gaat richten en niet op het publiek. Waarom dit dan geen exclusieve ledenbijeenkomst is, is een raadsel.

Waarom subsidie?

Uw verslaggever zegt tegen Dekker dat hij Lukkassen pas nog heeft verdedigd toen hij tegen zijn wil in een seksfilm terechtkwam. Dekker laat zich ontvallen dat dat een van Lukkassens betere optredens was. Lukkassen zal vandaag helemaal niet over zijn boek praten zoals in de aankondiging staat, maar over ‘modern conservatisme’: verhullende terminologie voor het bruine gedachtengoed dat bij Forum wortel heeft geschoten. Wat Lukkassen erover te zeggen heeft blijft onduidelijk, want uw verslaggever gaat naar huis.

Een wetenschappelijk bureau is voor open debat en dat is precies wat FvD altijd zegt te willen. U kent dat gejank over cancel culture wel. Deze avond is dat opeens anders omdat partijbobo’s bang zijn dat iemand naar buiten brengt dat er bijna niemand aanwezig is, dat zelfs partijprominenten niet bereid zijn anderhalf uur naar Lukkassen te luisteren en dat hij geheel conform verwachting een onnavolgbaar verhaal houdt vol hondenfluitjes wat op geen enkele manier als wetenschap kwalificeert.

Wetenschap kent bij FvD al met al een geheel eigen logica: geen serieus openbaar debat, maar borrelen met een kleine extremistische kliek zonder controle van buitenaf. Kan iemand uitleggen waarom dit subsidie krijgt?

Meer over deze bijeenkomst is te vinden via @chrisiserbij.

Lees ook van Chris Aalberts:

Tien vragen over een fusie van PvdA en GroenLinks
Vernieuwing PvdA is helemaal afhankelijk van nieuwe leider 
De eerste scheurtjes in het politiek leiderschap van Joost Eerdmans (JA21)

 

 

 

DONEER AAN CHRIS AALBERTS!