Nieuws

Warner Bros buigt voor Chinese censuur, duwt Perkamentus terug in de kast

16-04-2022 12:40

Fantastic Beasts The Secrets of Dumbledore Censored

De Amerikaanse filmproducent Warner Bros is akkoord gegaan met aanpassingen aan Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore die worden geëist door de Chinese overheid. Alle verwijzingen naar de homoseksualiteit van Zweinstein-schoolhoofd Perkamentus (in dit verhaal nog docent Verweer tegen de Zwarte Kunsten) moeten uit de film gehaald worden om de film geschikt te maken voor de Chinese markt.

Stop censuur, abonneer op TPO

The Secrets of Dumbledore is de derde film van een nieuwe serie in het universum van J.K. Rowlings Harry Potter-serie. De serie begon in 2016 met Fantastic Beasts and Where to Find Them, en speelt zich af 70 jaar voor de gebeurtenissen uit de boeken. In de nieuwe films komt een jonge versie van Perkamentus voor. Rowling maakte in 2009 bekend dat Perkamentus homoseksueel was en in zijn jeugd een relatie had met Gellert Grindelwald. Deze Grindelwald is de slechterik van Fantastic Beasts en wordt gespeeld door Johny Depp en Mads Mikkelsen.

Preutse filmcritici

Qua lengte boet de nieuwe film niet veel in. Een paar zinnen waarin Perkamentus spreekt over zijn liefde voor Grindelwald zijn uit de Chinese versie geknipt. In totaal zou het gaan over zes seconden schermtijd.

Elk jaar mag maar een beperkt aantal buitenlandse films vertoond worden in Chinese bioscopen. De Chinese filmindustrie is inmiddels groter dan de Amerikaanse, dus filmmakers in Hollywood azen op een stukje van die markt. Dat betekent echter wel dat men rekening moet houden met een Chinees publiek. Dit is dan ook niet de eerste keer dat een Westerse film verknipt moet worden voor de nogal preutse filmcritici van de communistische partij.

Zelfs Bohemian Rhapsody, de prijswinnende film over Queen, moest voor de Chinese markt op het hakblok. (Hoe iemand in een film over Queen kan verbergen dat Freddie Mercury homoseksueel was is onduidelijk, maar kennelijk is het gelukt).

 

Lees ook:

100 jaar China, 100 jaar communistisch gif, 100 jaar slapend arrogant Westen