Recensie

Ik Vertrek – Jolanda verruilt Wormer voor Griekenland: ‘Never assume, always check first’

17-04-2022 11:33

Ik Vertrek
Screenshot Youtube.

Van emigrerende millenials met blokkades in hun solar-plexus naar Peter en Jolanda die hun rijtjeswoning in Wormer verruilen voor een avontuur in het Griekse Kilada. Ze hebben een gedateerde bisschopswoning gekocht die ze door een Duitssprekende Albanees laten verbouwen tot een luxe Bed and Breakfast. Pak de bingokaarten erbij voor een nieuwe aflevering Ik Vertrek.

Peter en Jolanda zijn drie jaar samen als ze besluiten een nieuw leven te beginnen in Griekenland. Peter is hier nog nooit geweest, maar hij zegt zijn baan als ‘wifi-specialist’ (?) er met liefde voor op. Jolanda, een ‘automeisje’ die het leuk vindt om met mannen te werken, proost met haar mannelijke collega’s op een nieuw begin met haar lief in het Griekse Kilada.

Lees ook: Millenials in Ik Vertrek: blokkades in solar-plexus en selfpower terugpakken

Bingo! Peter en Jolanda spreken geen Grieks. Ze gaan de oude bisschopswoning omtoveren tot een luxe Bed and Breakfast met een verbouwingsbudget van 165.000 euro en ziet dit ondanks de taalbarrière helemaal zitten. Terwijl de regen met bakken uit de lucht op de grindtegels van de Noord-Hollandse achtertuin valt, viert het stel een afscheidsfeestje voor familie en vrienden. Je weet op zo’n avond wel meteen weer waarom je Nederland zat bent en een nieuw leven wil starten ver, ver, ver weg van Wormer. Jolanda’s volwassen zoon Bas blijft achter in Nederland en belooft zijn moeder zo af en toe een bezoek te brengen.

Uitzicht op de toekomst

Bingo: de eerste tegenslag! Op weg naar Griekenland mist het stel de boot en moeten ze een andere boot nemen, waardoor ze de volgende dag twee keer zo lang in de auto zitten. Positief als Jolanda is bekijkt ze dit van de zonnige kant: ze heeft op de snelweg uitzicht op de toekomst… Als ze na vele uren reizen eindelijk bij hun nieuwe woning aan komen rijden, voelt Jolanda zich helemaal ‘woohoo!’.

Een week na aankomst start het stel met voorbereidingen voor de verbouwing. Er komt een suite met loeigroot mooi bed en een eethoek en een zwembad van veertien meter lang, wat het pronkstuk van de accommodatie moet worden. De persoon die moet zorgen voor de suites is de aannemer, een Duitssprekende Albanees. Peter heeft direct een fantastisch gevoel bij deze man: “Als hij praat weet ik exact wat hij bedoelt. Hij spreekt een beetje grappig Duits maar het belangrijkste is dat ik hem versta.”

Never assume, always check first

Bingo! Jolanda heeft het zwaar; ze mist haar zoon die in Nederland is gebleven. Bovendien loopt de verbouwing niet op rolletjes: de gemoederen lopen volgens Jolanda soms aardig hoog op. Er is gesteggel over de keuken, de badkamerwand is te kort en de zwembadrand te laag. De Duitssprekende Albanees is bijna weggelopen en Jolanda is moe. Door de fouten die op de bouwplaats worden gemaakt, zit ze elke dag bovenop het werk van de mannen. De aannemer wil haar liever niet meer zien en laat wanneer het hem uitkomt stenen bezorgen. Geen track and trace, geen factuur of bonnetje: “Het gaat er hier iets anders aan toe dan in Nederland.” Bingo!

Terwijl de verbouwing langer duurt dan Peter en Jolanda hadden gehoopt, heeft Peter ontdekt dat alles een uitdaging heeft en dat ook zijn relatie een uitdaging is. Klussen is zwaar, maar 24/7 samen zijn met zijn Jolanda is ook een flinke opgave. Samen ontdekken ze wat ze wel en niet kunnen en dat noemt Peter het slijpen van de relatie. ‘Never assume,  always check first.’ Jolanda is doodmoe, maar ze blijft scherp en de mannen aanspreken op hun fouten. Omdat de communicatie met de aannemer en de zwembadman niet gesmeerd loopt, blijft ze op haar hoede. Gelukkig is er in het dorp een fantastische bakker waar je niet alleen brood maar ook wijn kan kopen. We begrijpen dat Peter in deze winkel meer wijn dan brood scoort.

Barbiepoppen in ziplockzakjes

Het stel leert hun nieuwe land en bijbehorende bewoners met de dag beter kennen. Ze ontdekken ook gelijkenissen met hun Noord-Hollandse buurtgenoten: “Grieken zijn snel beledigd en een enorm klaagvolk.” Bingo! Na een half jaar verbouwen zijn Peter en Jolanda lichamelijk kapot. Ook het feit dat er zeven dagen in de week mensen over de vloer komen, vindt Jolanda vrij vermoeiend. Nu heb je als eigenaar van een goed lopende B&B ook 24/7 gasten, maar dat ontdekt ze hopelijk later nog.

Het zwembad is af en Jolanda zet de laatste puntjes op de i in de suite. Ze is niet helemaal in haar nopjes met de styling, maar ze moet het er maar mee doen. En dan gebeurt het. Er komen gasten in de B&B die spraakmakender zijn dan de hoofdpersonages van deze Ik Vertrek-aflevering: een stel met een koffer vol Barbiepoppen in ziplockzakjes. Waarom de Nederlandse dame deze meegenomen heeft? Ze maakt graag kiekjes van haar poppen op unieke locaties.

Niet op de kaart

De foto’s worden schitterend, maar na één nachtje in de B&B moeten de gasten helaas door voor de volgende shoot. Helaas! Volwassenen met barbiepoppen in ziplockzakjes stond niet op de Bingokaart.

Een tikkie afgeleid door het unieke hobbyproject van deze eerste gasten (zoveel vragen!) zijn we blij om aan het einde van de aflevering te horen dat Peter en Jolanda geen spijt hebben dat ze Wormer hebben ingeruild voor Kilada. ‘Never assume always, check first’. Jolanda, you did it.

 

DONEER AAN HANNAH KÖNIG!

 

NEEM EEN TPO-ABONNEMENT!