Politiek

Fraudebeschuldigingen en socialistenstemmen: Kan Marine le Pen winnen?

18-04-2022 14:47

Marine Le Pen
Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Met nog een week te gaan tot de tweede ronde van de presidentsverkiezing loopt in Frankrijk de spanning op.

Zondag bleek dat Marine Le Pen en andere Front National politici door de Europese fraudebestrijdingswaakhond OLAF worden verdacht van het verduisteren van geld tijdens hun periodes als Europarlementariërs. In totaal zou het gaan om zo’n zes ton. Marine Le Pen was van 2004 tot 2017 lid van het Europees Parlement, maar de beschuldigingen komen dus pas vijf jaar later aan het licht.

Klik hier maar liever niet

Le Pen en haar partijgenoten zouden Europese fondsen hebben gebruikt voor persoonlijke uitgaven, het verlenen van gunsten aan bevriende bedrijven, en het steunen van nationale politieke doeleinden in Frankrijk. De fraudewaakhond eist nu dat het geld terug wordt betaald. Le Pens advocaat, Rudolphe Bosselut, benadrukt dat de Franse justitie geen formele zaak aan heeft gespannen, en bekritiseert het feit dat hij noch Le Pen een versie hebben ontvangen van het frauderapport. OLAF zou Le Pen in Maart 2021 wel schriftelijk vragen hebben gesteld, en het onderzoek zou al sinds 2016 lopen. De openbaar aanklager in Parijs heeft het rapport 11 Maart 2022 van OLAF ontvangen, en is nog bezig het te onderzoeken.

Tegelijkertijd was er ook (relatief) goed nieuws voor Le Pen. Een interne consultatie onder de kiezers van de extreemlinkse Jean-Luc Mélanchon liet dit weekend zien dat zeker de helft van zijn achterban niet van plan is om in de tweede ronde op Emmanuel Macron te stemmen. Slechts 33 procent van de socialisten is bereid om op de zittende president te stemmen, die door velen als te rechts wordt gezien. Twee-derde gaf aan blanco te stemmen, of om helemaal niet te gaan.

Maar nu het interessante. De peiling, georganiseerd door La France Insoumise, de partij van Mélanchon, gaf de kiezers niet de keuze om op Marine Le Pen te stemmen. Dit betekent dat onduidelijk blijft welk percentage van de twee-derde ‘’niet-stemmers’’ in werkelijkheid op haar zou kunnen stemmen komende zondag. Een andere peiling gaf zondag aan dat 33 procent van de socialisten op Macron zou stemmen, 16 procent op Le Pen, en dat 51 procent van de ondervraagden geen antwoord kon of wilde geven.

Mélanchon weigerde na de eerste ronde zijn steun uit te spreken voor Macron. Wel benadrukte hij een keer of vier dat zijn kiezers vooral niet op Le Pen moeten stemmen. Zijn kiezersblok is met 20 procent wel de grootste van de afgevallen kandidaten, en kan volgende zondag wel eens de beslissende factor worden.

Lees ook:

Chris Aalberts – President Le Pen zal even impopulair zijn als Macron