Nieuws

Democraten liggen met zichzelf overhoop door immigratiemaatregel Title 42

20-04-2022 11:15

Muur hek
Shutterstock.

Verkiezingsseizoenen zijn lang in Amerika en in november komen de tussentijdse verkiezingen er alweer aan. De Democratische partij ligt nu met zichzelf overhoop over de vraag wat het moet doen met Title 42, een maatregel die in maart 2020 werd genomen door president Trump om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.

TPO bestaat dankzij abonnees, wordt daarom nu ook abonnee

Title 42 is gebaseerd op een wet uit de Tweede Wereldoorlog en maakt het mogelijk om immigranten uit landen waar besmettelijke ziektes heersen snel te deporteren. De maatregel werd door Trump aanvankelijk uit de kast gehaald als een tijdelijke maatregel om ziekteverspreiding tegen te gaan, maar werd in mei 2020 onbeperkt verlengd. President Biden besloot aanvankelijk dat Title 42 op 23 mei 2022 zou moeten aflopen, maar ondervindt nu weerstand van zowel Republikeinen als van sommige Democraten.

Deportaties

Dat wil niet zeggen dat de Biden-regering geen gebruik heeft gemaakt van de maatregel. Zowel Biden als Trump zijn van mening dat Title 42 boven de normale migratie- en asielwetgeving staat en dat migranten die zo gedeporteerd kunnen worden zonder dat ze recht hebben op het doen van een asielaanvraag. In september 2021 werd de maatregel nog gebruikt om 10.000 migranten naar Haïti te deporteren die via de Mexicaanse grens naar Texas waren gereisd.

Wat het beperken van immigratie betreft is de wet de succesvolste maatregel geweest van de regering Trump. Ongeveer 1,7 miljoen migranten, voornamelijk uit Mexico, zijn onder de nieuwe regels geweerd uit de Verenigde Staten. Voor de meeste Democraten is Title 42 dan ook een gruwel die zo snel mogelijk van tafel moet. Voor sommigen spelen er echter zorgen over de mogelijke toestroom van migranten naar de VS, mocht de maatregel vervallen. Eerder gedeporteerde migranten kunnen dan gewoon een tweede poging wagen.

Midterms

Sommige Democratische politici in staten die niet vanzelfsprekend Democratisch stemmen, willen nu dat Biden de afschaffing van de maatregel uitstelt. Democraten in ‘swing states‘ als Michigan, Winsconsin en Pennsylvania zijn bang dat ze hun herverkiezing op het spel zetten door zwak te lijken op migratie. In het Witte Huis lijken deze zorgen nu serieus besproken te worden, met de mogelijkheid dat Title 42 pas na de tussentijdse verkiezingen wordt afgeschaft.

 

Lees ook:

Joe Biden gaat vaccinatieplicht voor ambtenaren aankondigen
‘Biden’s promise to give human rights priority in U.S. foreign policy was nothing more than a slogan’
‘The Biden-administration is using the threat of China to further its domestic agenda’