Politiek

Sigrid Kaag: ‘Ik heb de bijlage ook niet gelezen’

21-04-2022 14:54

Screenshot NPO.

D66-partijleider Sigrid Kaag en bestuursvoorzitter Victor Everhardt hebben zojuist een verklaring gegeven over de afhandeling van het BING-rapport over het grensoverschrijdend gedrag van partijmastodont Frans van Drimmelen. Beiden begonnen met duizend maal excuus te maken voor de gang van zaken, maar treden niet af.

Sigrid Kaag zegt het slachtoffer van Frans van Drimmelen aangemoedigd te hebben deel te nemen aan het BING-onderzoek naar de onveilige werksfeer binnen D66. Volgens Kaag had het landelijk bestuur haar verzekerd dat de openbare conclusies van het rapport klopten. “Ik neem het mezelf kwalijk dat ik niet ben blijven aandringen.”

Kaag zegt het slachtoffer via de telefoon gesproken te hebben, maar niet bekend te zijn met de inhoud van de vertrouwelijke bijlage, die later voor het BING-rapport is geschreven. Die bijlage blijft overigens geheim, want dat wil het slachtoffer zelf, aldus D66. Het vrijgeven van het rapport was een eis van de open brief die D66-leden waren gestart over de kwestie. Kaag zegt nu opnieuw met het slachtoffer in gesprek te willen gaan.

“Politiek leiderschap in D66 gaat over heel veel fronten, heel veel thema’s”. Dus Kaag treedt niet af op basis van deze ‘casus’.

Kaag: “Wat wij hebben gedaan is handelen, opnieuw naar deze casus kijken. hierin geven wij aan dat er zaken echt fout zijn gegaan, daarvoor geven wij ons excuus”.

Het partijbestuur treedt ook niet terug, ondanks aandringen van de journalisten.

Tegelijkertijd schrijft de Volkskrant op basis van appverkeer tussen Kaag en het slachtoffer (hoe zouden ze daar nou aan komen?) dat Kaag wel degelijk met het vertrouwelijke deel van het rapport bekend was.

13 mei komt er een D66-ledenbijeenkomst, we houden het in de gaten.