Nieuws

Ursula von der Leyen krijgt uitstel voor opheldering over sms’jes met Pfizer-baas

26-04-2022 14:41

Ursula von der Leyen, Big Pharma
Ursula von der Leyen. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, krijgt langer de tijd om duidelijkheid te geven omtrent het geheime sms-contact met Pfizer-baas Albert Bourla. Dat heeft de Europese Ombudsman bepaald. Von der Leyen had eigenlijk dinsdag met een verklaring moeten komen over het chatverkeer. Dat dit dus niet is gebeurd zorgt voor irritatie. D66-EuroparlementariĆ«r Sophie in ‘t Veld sprak tegenover BNR zelfs van een motie van wantrouwen tegen de commissievoorzitter.

De Europese Ombudsman stelde in januari een onderzoek in, nadat de New York Times had bericht hoe Von der Leyen en Bourla direct contact hadden gehad rond dezelfde tijd waarin Pfizer een derde deal sloot voor 1,8 miljard doses Covid-19-vaccins. Het aankoopbedrag dat Pfizer ving voor deze deal is nooit openbaar gemaakt, en de geheimzinnigheid waarmee de Europese Commissie opereerde leidde tot vragen.

Bestuurlijke transparantie

Volgens de Commissie zijn sms-berichten van leden geheim en hoeven ze niet geopenbaard te worden onder het mom van bestuurlijke transparantie. De Ombudsman dacht hier echter anders over en beval Von der Leyen om de sms’jes toch openbaar te maken. Niet duidelijk is of de berichten in kwestie nog wel bestaan, want een woordvoerder voor de Commissie kon eerder niet zeggen of er berichten zijn gewist.