Nieuws

EU: Gas betalen met Roebels is breuk sancties

27-04-2022 16:42

CC vrij

Landen die alsnog akkoord gaan met de Russische eis om gascontracten in Roebels te betalen, gaan daarmee in tegen de Europese sancties tegen de invasie van Oekraïne. Landen die contracten afgesloten hadden in Euro’s of Dollars dienen in die munten te betalen, zegt de Europese commissie volgens Bloomberg.

Gazprombank

Rusland heeft vandaag toch de gastoevoer naar Polen en Bulgarije afgesloten. De landen zeggen inmiddels alternatieve gasleveranties gevonden te hebben. Rusland eist dat de landen twee rekeningen openen bij Gazprombank, de bank van het Russische staatsgasbedrijf. Op één rekening kan dan het geld gestort worden in Euro’s, waarna de bank het geld omzet in Roebels en die betaling overmaakt. Voor landen die dit weigeren dreigt nu afsluiting van de gastoevoer.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is ook bezig met plannen om nog voor het eind van het jaar onafhankelijk te worden van Russisch gas. Het land is voor ongeveer vier procent van de gasimport afhankelijk van Rusland, wat de transitie makkelijker moet maken.

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zegt dat de EU met plannen gaat komen om de transitie naar groene stroom te versnellen. Ook zullen de Europese ministers van Energie binnenkort bijeen komen oom de gastoevoer te bespreken.