Nieuws

Europese Commissie wil arbeidsmigratie uit Noord-Afrika stroomlijnen

27-04-2022 21:03

Vluchtelingen
Janossy Gergely / Shutterstock.com

De Europese Commissie heeft vandaag een plan gepresenteerd waarmee het aantrekken van legale arbeidsmigranten uit een aantal landen makkelijker wordt, dat schrijft de NOS. Egypte, Marokko en Tunesië krijgen de status van talentenpartnerschap. Europese bedrijven kunnen dan makkelijker arbeidskrachten aantrekken uit deze landen. Die werkgevers moeten wel aan kunnen tonen dat er geen geschikte werknemers in de EU zelf zijn.

Talentendatabase

Het programma moet zorgen voor een soepele koppeling van potentiële werknemers uit de partnerlanden aan werknemers in Europa. Het moet ook mogelijk worden voor deze werknemers om van baan te wisselen en te reizen gedurende hun verblijf in de EU. De arbeidsmigranten krijgen na de beëindiging van hun eerste contract een periode de tijd om een nieuwe baan te vinden. De Commissie zegt zo illegaliteit en arbeidsuitbuiting tegen te willen gaan. De lidstaten gaan volgens het plan nog wel zelf over de vraag hoeveel migranten ze toe willen staan.

Discussie vergemakkelijken

Eurocommissaris Margaritis Schinas, die over migratie gaat, denkt dat het programma de discussie over migratie kan vergemakkelijken. De hoop is dat illegale migratie tegengegaan kan worden door meer legale routes te geven. In de toekomst moet het programma ook uitgebreid worden met meer landen die baat hebben bij arbeidsmigratie naar de EU.