Chris Aalberts – FvD in tientallen gemeenteraden, hoe nu verder

28-04-2022 12:45

Thierry Baudet, FVD
Dutchmen Photography / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

Nu Forum is doorgedrongen tot tientallen gemeenteraden is het nuttig eens te filosoferen hoe politici van andere partijen op de Baudet-fans moeten reageren. Laten we kijken naar de casus Haarlem. Eerst even ons geheugen opfrissen met wat citaten die rondgingen in een app-groep van FvD-jongeren:

“Er zijn geen goede of kwade volkeren. Er zijn alleen belangen. Het is in het belang van Israël om massa-immigratie naar Westerse landen te steunen, ofwel homeopathische verdunning. Daarom zie je ook dat voornamelijk joodse organisaties dit steunen. Ook bij die migrant [karavaan] in Midden-Amerika, waar Davidsterren op de bussen stonden. Hoe zwakker wij zijn, hoe beter dat voor hen is. Omgekeerd hetzelfde.

“Door de eeuwen heen zijn joden altijd vervolgd. Nu ze aan de macht zijn gekomen is het enige logische gevolg dat ze ons weg willen hebben.

“Het gaat ook om de globalistische zionisten. Dat is een klein gezelschap dat overal vertegenwoordigd is. In de politiek, in de nieuwsmedia, in het bedrijfsleven, bij ‘liefdadigheidsorganisaties’ etc. Wat er ook gebeurt, je kunt er zeker van zijn dat het nadeel uiteindelijk bij blanken komt te liggen. Dit is letterlijk wat er gebeurt.

“Joden zijn ontzettend bang voor blanken. Daarom zijn alle nieuworganisaties met voornamelijk joden in de top keihard bezig met anti-blanke retoriek verspreiden.”

Dit zijn citaten van een vrijwilliger van JFvD. Hij verspreidde ze in een app-groep die voor veel ophef zou zorgen: antisemitisme en fascisme gingen er regelmatig rond, maar niemand zei er iets van. Toen erover werd geklaagd, deed de leiding van JFvD en FvD niets. Het was de reden waarom tientallen FvD’ers eind 2020 de partij verlieten.

Een onopgelost probleem

Het probleem werd nooit opgelost. Forum zegt dat dit lid is geroyeerd maar hij loopt er alweer rond. Via hem komen we bij Moriah Hartman. Ze werd onlangs geïnstalleerd als raadslid in Haarlem. We weten niet of de liefde al is bekoeld, maar ze was destijds zijn vriendin. Ze maakte in dezelfde appgroep een relativerend grapje over antisemitisme en vond het ‘boekje’ van Anne Frank ‘overrated’. Als iemand appte dat we zonder joden geen multiculturele samenvatting zouden hebben en elke dag stamppot zouden moeten eten herhaalde Moriah het woord stamppot en zette er een hartje bij.

Lees ook: Chris Aalberts door FvD gecanceld want ‘draagt niet bij aan juiste sfeer’

Zit Moriah fout? Ik heb haar nooit ontmoet. Wat haar vriend of ex-vriend zegt is haar verantwoordelijkheid niet. We kunnen tegelijk niet in de apps zien dat ze antisemitisme verwerpt. Misschien deed ze dat elders wel. Is ze een antisemiet, een meeloper, een enorme nitwit of is ze gezakt voor geschiedenis? En maakt dat eigenlijk iets uit? Feit is dat ze bij een partij is gebleven die antisemitisme niet aanpakt en dat ze er zelf nooit publiekelijk afstand van nam. Dat kan ze ook helemaal niet, want dan zou de vraag opkomen wat ze nog bij FvD doet.

Zo’n vijftig gemeenteraden hebben sinds kort raadsleden als Moriah. Het is er erg stil over. Wordt het niet eens tijd dat raadsleden een principiële positie innemen? Wat vinden ze ervan dat een partij die antisemitisme toestaat lokaal actief is? Als raadsleden er niets van zeggen, is het kennelijk heel gewoon dat zo’n partij in de gemeenteraad zit.

Stilte alom

Haarlem is een slecht voorbeeld. FvD staat al een tijdje bekend om deze drek, maar discussie was er tijdens de campagne niet over. Raadsleden lijken niet op dit soort vragen berekend. Het werd pas een onderwerp toen ik op de lokale radio iets over Moriahs strapatsen zei. Toen een verslaggever vervolgens de meningen ging peilen zeiden kandidaten in koor niet met FvD te willen samenwerken. Lekker veilig, want een coalitie met deze splinterpartij is natuurlijk nooit een optie geweest. Is de kous daarmee af?

Ik heb maar één vraag aan alle raadsleden die voortaan met types als Moriah moeten vergaderen. Moeten we de lokale aanwezigheid van Forum normaal vinden? Bij de installatie stonden in Haarlem wat activisten te demonstreren. Democratisch gezien hebben ze geen gelijk, moreel wel. Ze zitten sowieso beter dan de oorverdovende stilte in de Haarlemse politiek. In tientallen andere gemeenten is het niet beter. Wat te doen? Geen voorstellen van FvD steunen? Voortaan de zaal uitlopen als FvD spreekt? De partij helemaal negeren? Elke speech eindigen met de opmerking dat de aanwezigheid van Forum een schande is?

Zeg het maar. Of zijn raadsleden in Nederland te laf om zulke simpele vragen te beantwoorden?

 

Lees ook van Chris Aalberts:

Boer Burger Beweging (BBB) is een leeg marketingproduct
Bij de FvD-demo tegen ‘Great Reset’ op de Dam
10 vragen over een fusie van PvdA en GroenLinks

 

 

Doneer aan Chris Aalberts!