Media

Het Woke Woordenboek van Floris van den Berg: ‘Antifa zijn linkse hooligans’

30-04-2022 13:46

Millennials
Foto: Shutterstock.

Filosoof Floris van den Berg schreef het boek Wokabulary. Het is een waarschuwing tegen de vernietigende gevaren die de woke-beweging met zich meebrengt, die zich in steeds ernstiger gedaante manifesteert in vooral de academia, de kunst- en cultuursector en de media. Maar het is ook een uitgebreid lexicon waarin de vele onnavolgbare rituelen, woorden, taal en symboliek van de individuele vrijheid bedreigende maar ook in Nederland sterk groeiende woke-sekte wordt uitgelegd.

Volgens de beschrijving op Bol.com:

“Wokabulary is een vlot leesbaar lexicon in de stijl van Voltaires beroemde eloquente Filosofisch woordenboek, waarin hij geloof en bijgeloof bekritiseert.Wokabulary verheldert niet alleen de woordenschat van woke, maar bekritiseert deze ook. Tegelijkertijd wordt kritiek geleverd op doorgeslagen antiwokisme. Filosoof Floris van den Berg benadert de woke vanuit ecohumanistisch perspectief en daagt de lezer uit tot kritisch denken.”

 

Lees ook: WOKE in acht definities, door Floris van den Berg

 

Hieronder alvast een voorproefje:

  • Aanhalingstekens: Volgens filosoof Susan Neiman is het tussen aanhalingstekens plaatsen als handgebaar het ultieme postmoderne gebaar. Het tussen aanhalingstekens plaatsen van grote begrippen, zoals waarheid, rechtvaardigheid, goed en kwaad, geeft blijk van postmodern ongemak over het universalisme van deze begrippen onder SJW’s en relativeert de betekenis daarvan waarmee die betekenis ondermijnd wordt. De aanhalingstekenshype is overgeslagen op het brede publiek waar het ook ironisch wordt gebruikt terwijl niet meer duidelijk is waar de ironie op slaat: op het begrip zelf of op het tussen aanhalingstekens plaatsen? De aanhalingstekens zijn het gevolg van postmodernistisch relativisme waarin woorden geen universele geldigheid meer hebben: zodat woorden als ‘mensenrechten’, ‘waarheid’, ‘goed’ en ‘objectief’ geen universele geldigheid meer hebben.
  • Aanstootgevend: De betekenis ervan ligt voor de hand, namelijk ‘ergerniswekkend’. Toch is deze term relevant voor wokisme. Woke warriors gebruiken aanstootgevendheid (‘Dit kan écht niet!’) bij hun oproepen tot censuur en cancelling. Als een uiting aanstootgevend wordt gevonden (in de zin van niet in lijn met de woke ideologie) dan wordt, via sociale media, opgeroepen tot cancelling door naming and shaming.
  • Academese: Onnodig wollig, vaag en onnavolgbaar academisch jargon dat gebruikelijk is in postmodernisme en de aanverwante studies. Vergelijk de volgende zin: ‘How do masculine gender identities affect attitudes towards veganism/vegetarianism amongst (cis) men and how could these attitudes be shifted?’ met ‘Why is it more difficult for men than women to go vegan, and what to to do about it?’ ‘Kijk wat filosoof Arthur Schopenhauer schreef: Niets is gemakkelijker dan zo te schrijven dat geen mens het begrijpt; niets is moeilijker dan belangrijke gedachten zo uit te drukken dat ieder mens ze begrijpt.’
  • Academische vrijheid: 1) De vrijheid van onderzoek en onderwijs van instellingen en docenten, binnen wetenschappelijke en liberale kaders. 2) Vrijheid van universiteiten en wetenschappelijke instituten om zonder censuur te werken aan waarheidsvinding waarbij er ook binnen de universiteit meerstemmigheid mogelijk is, vooral als het gaat om normatieve onderwerpen. De academische vrijheid op universiteiten ligt binnen het wetenschappelijke paradigma. De academische vrijheid is niet oneindig: wetenschappers die beweringen doen die tegen de wetenschappelijke consensus ingaan zonder daarover in relevante wetenschappelijke peer reviewed journals te publiceren mogen hun claims niet als wetenschappelijk in de collegezaal verkondigen. Denk aan creationisme, platte-aardegeloof, Critical Race Theory (CRT) of Holocaustontkenning. Universiteiten zijn poortwachters van de best beschikbare meest betrouwbare kennis. Binnen het raamwerk van wetenschap is er ruimte voor meerstemmigheid, vooral op het gebied van politiek en ethiek. Deze wetenschappelijke en liberale inperking van academische vrijheid lijkt intolerant, maar is het niet. Zie ook: Tolerantieparadox.
  • Accidental Ally/toevallige medestander: 1) Persoon die toe-vallig of per ongeluk aardig is tegen LGBTQAI+ mensen omdat deze persoon niet door heeft wat de geaardheid van deze mensen is. Bijvoorbeeld iemand die homofoob is en bevriend is met een homoseksueel, zonder te weten dat die persoon homoseksueel is. Of een transfoob die niet doorheeft dat iemand een transpersoon is. 2) Iemand die transen/of homofobe berichten post, maar de LGBTQAI+-termen verkeerd gebruikt waardoor personen uit de bedoelde categorieën onbedoeld juist op de goede manier worden aangesproken (bijvoorbeeld ‘Trans men are not women!’).
  • Acting white: Pejoratieve term, voornamelijk gebruikt in de Verenigde Staten voor een waargenomen verraad dat Afro-Amerikanen zouden plegen wanneer ze zich gedragen volgens de sociale verwachtingen van de blanke maatschappij. In Nederland wordt gesproken over bountygedrag, verwijzend naar de chocoladereep die chocoladebruin van buiten en cocoswit van binnen is.
  • Active bystander training: Training om te leren ingrijpen wanneer mensen ongepast gedrag vertonen, zoals pesten, roddelen, uitsluiten, grappen maken ten koste van iemand, (seksuele) intimidatie of geweld. Bijvoorbeeld het aanspreken van mannen wanneer zij doen aan catcalling naar vrouwen op straat.
  • Afspiegelingsargument: Het idee dat instituten en bedrijven qua personeelsbestand een afspiegeling dienen te zijn van de samenleving wat betreft gender, ras en etniciteit. Soms wordt er ter ondersteuning aan toegevoegd dat afspiegeling bijdraagt aan een hogere kwaliteit van de instelling of het bedrijf. De vraag is om welke categorieën het precies moet gaan: geldt dit ook voor roodharigen, brildragers, kalende mensen, linkshandigen, parenclubbezoekers of kinky mensen? Waarom zou het voor ras, etniciteit en gender wel moeten gelden en voor mensen met groene ogen of linkshandigen niet? De instelling van diversity officers moet ertoe bijdragen dat er serieus zaak wordt gemaakt van afspiegeling, desnoods met quota.
  • Alledaags racisme: Volgens antropoloog Philomena Essed, auteur van Alledaags racisme (1984), gaat het om: ‘bewuste en onbewuste racistische uitingen die mensen meemaken in de alledaagse omgang met mensen buiten hun etnische groep’.
  • TERF: Woke scheldnaam voor mensen die zich niet voegen naar het woke feminisme. TERF staat voor: Trans Exclusionary Radical Feminist. TERFs beschouwen transvrouwen niet als vrouwen en menen dat transvrouwen niet dezelfde vrouwenrechten moeten krijgen als cisvrouwen. Feministen die TERFs worden genoemd (zoals J.K. Rowling en Germaine Greer) beschouwen dat als een scheldwoord. Zie ook: Anti-TERF. SWERF.
  • Anti-terf: Tegenstander van liberaal feministen. Anti-terfs staan sceptisch tegenover de gedachte dat gender volledig een persoonlijke keuze is (zie ook: sociaal construct), los van biologie, en dat mensen zelf hun gender mogen bepalen los van geslachtskenmerken. Anti-terfs zijn SJW’s uit het woke kamp. De feministische filosofieprofessor Kathleen Stock, auteur van Material Girls: Why reality matters for feminism (2021) van de universiteit Sussex kreeg te maken met een cancelcampagne van (anonieme) antiterf SJW’s over vermeende transfobie wat ertoe leidde dat zij ontslag nam (hoewel de universiteit haar bleef steunen).
  • Antifa / (afkorting van antifascisme) / AFA (afkorting van Antifascistische actie): Linksextremistische beweging en netwerkorganisatie die luidruchtig en soms gewelddadig ageert tegen alle vormen van uiterst rechts, met name tegen (vermeend) nazisme, fascisme en neofascisme. Veel antifascisten zijn actief in andere sociale bewegingen, zoals migrantenwerk, antiracisme, vakbonden, vrouwen en LGBTQAI+-emancipatie, de vredes- en kraak-beweging en het ecologisch activisme. Antifa zit in het woke kamp. Rechtse tegenstanders noemen zich antiantifa. Antifa zijn linkse hooligans.

 

Lees ook:

Het Woke Woordenboek van Floris van den Berg: ‘Checklist voor slachtoffers’
WOKE in acht definities, door Floris van den Berg
Floris van den Berg waarschuwt nog één keer: ‘Woke is gevaarlijk!’

 

Beluister ook elke vrijdag de TPO Podcast van Bert Brussen en Roderick Veelo met daarin de Woke Week!

 

 

 

TPO wordt mede mogelijk gemaakt door abonnementsgeld. Neem daarom nu een abonnement!