Hans van Willigenburg – Buitenhof ontpopt zich als hét praatprogramma van ijzervreters

02-05-2022 12:31

Twan Huys, Buitenhof
Twan Huys in Buitenhof. Screenshot Youtube.

De imago’s van Rusland en Poetin liggen in deze barre tijden zwaar onder vuur, althans – mind you – in ons deel van de wereld. De oorlog in Oekraïne vormt een affront tegen de stilzwijgende aanname dat Europa qua beschaving ‘voorop loopt’ en het continent zou zijn waar we de barbarij voorgoed achter ons hebben gelaten. Niets blijkt minder waar. Vanuit Moskou is met achteraf onbegrijpelijk simplisme besloten tot een inval in wat Poetin beschouwt als een obstinate provincie.

TPO is geen NPO, dus neem een abonnement

Intussen is er een diepgaande, diplomatieke, economische en mentale verwijdering gaande tussen het liberale en het autocratische Europa waarbij De Muur tot een onschuldig scheidingswandje verschrompelt. De horrorbeelden uit het Oekraïense dorp Boetsja zullen denkelijk nog decennia fungeren als het bewijs dat streng onderscheid maken tussen het ‘goede’ en ‘foute’ Europa bittere noodzaak is. Journalisten hebben hun handen vol de gruwelen van deze oorlog bij te benen, en de vraag of wijzelf, de ‘goeden’ dus, ook niet een klein beetje schuldig zijn aan dit conflict komt hoogstens bij het piepkleine omroepje Ongehoord Nederland ter sprake.

Crème de la crème van de intelligentsia

Van Buitenhof hoef je deze vorm van zelfreflectie al helemaal niet te verwachten. Dit programma, waar de crème de la crème van de intelligentsia aanschuift, ontpopt zich tot een wekelijks magazine van ijzervreters. Uitschieters waren het vechtinterview van Maaike Schoon met de Russische ambassadeur Sjoelgin en de roep om een no-fly zone boven Oekraïne van de Amerikaanse ex-generaal Ben Hodges. Kennelijk voelt Buitenhof het als zijn taak de Derde Wereldoorlog zo snel mogelijk in de steigers te zetten. In dat verband mag het geen verbazing wekken dat NRC-journalist Caroline de Gruyter de Russische agressie gisteren zowat omarmde als drijvende kracht achter een EU die op veiligheidsgebied nauwer gaat samenwerken. Alsof ze jarenlang overleg over het hete hangijzer van een Europees leger maar al te graag een zetje zag krijgen van Vladimir Poetin.

Twan Huys, de voormalige NOS-correspondent in Amerika en openlijke Clinton-adept, had gisteren zijn balboekje vol Rusland-haters weer ruimhartig aangesproken. De eerder genoemde generaal b.d. Ben Hodges mocht de Europese leiders voor de zoveelste keer oproepen tot een straffere houding jegens het gevaar Poetin, al hoorde je hem opvallend genoeg niet meer over de no-fly zone waar hij weken eerder nog zo’n enorme fan van was. Daarnaast mocht zakenman Bill Browder, een persoonlijke vijand van Poetin, acte de présence geven en zijn strijd tegen de Russische president en diens omringende bandieten van nadere toelichting voorzien.

IJzervreters

Wie Buitenhof week in week uit bekijkt kan niet anders concluderen dan dat de ijzervreters zich in een bijzondere belangstelling van de redactie mogen verheugen. De laatste ‘duif’ die er zijn zegje mocht doen was de Britse Rusland-expert en Poetin-kenner Marc Galeotti.

En dat is ruim een maand geleden.

 

Lees ook van Hans van Willigenburg:

Deftig Buitenhof ontaardt in genadeloze strafexpeditie
‘De Verschrikkelijke Jaren Tachtig’ (VPRO), tenenkrommend slecht
Yves Gijrath in VI Vandaag over #MeToo binnen De Pers Groep

 

DONEER AAN HANS VAN WILLIGENBURG!