Nieuws

Shanghai zucht onder Covid-lockdown

02-05-2022 13:45

Terwijl steeds meer landen covid-gerelateerde restricties afbouwen, blijft China proberen om de ziekte uit te bannen. In grote delen van de miljoenenstad Shanghai is nog steeds sprake van een strenge lockdown. Gedurende het weekend leek er even sprake te zijn van opluchting, toen twee dagen op rij geen nieuwe gevallen gerapporteerd werden buiten de lockdown-zones. Maandag maakten de lokale autoriteiten echter bekend dat er toch weer 58 mensen positief waren getest.

Vakantie

In de hoofdstad Beijing is nog geen sprake van lockdowns. Wel moeten miljoenen getest worden in de hoop nieuwe infecties voor te zijn. Beijing kampt al twee weken met een nieuwe uitbraak die dagelijks voor tientallen positieve gevallen zorgt. De uitbraak valt samen met de vijfdaagse vakantie in het teken van de Dag van de Arbeid, van zaterdag tot woensdag. De vakantie was voor covid een periode die veel toeristen het land in zag trekken op zoek naar ontspanning. Nu doen overheden er echter zoveel mogelijk aan om mensen thuis te houden. De stad Shenzhen biedt inwoners zelfs tegoedbonnen aan voor lokale restaurants en winkels, om zo te voorkomen dat mensen elders op reis gaan.

zero-covid

China had zondag volgens officiĆ«le covid-cijfers 6804 nieuwe positieve gevallen, en 32 doden. Alle doden waren in Shanghai. Het officiĆ«le dodental van de gehele epidemie ligt op 5092. Toch houdt China vol aan een ‘zero-covid’ strategie, en lijkt niet van plan om de maatregelen op korte termijn terug te draaien.