Nieuws

Franse minister: Links verbond kan tot Frexit leiden

06-05-2022 13:44

Franse minister voor Europese Zaken Clément Beaune. Bron: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Clément Beaune, de Franse minister voor Europese Zaken, waarschuwt dat linkse afspraken voer het negeren van Europese regels kunnen leiden tot een Frans uittreden uit de EU. De minister doet de uitspraken in reactie op een verkiezingsverbond tussen een aantal linkse partijen.

Nederlaag

Links Frankrijk heeft een kater na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De grootste linkse kandidaat, Jean-Luc Mélanchon, eindige net achter Marine Le Pen, waardoor links geen kandidaat in de tweede ronde had. Een aantal linkse splinterpartijtjes, inclusief de Franse sociaaldemocraten, kregen elk maar 1 á 2 procent van de stemmen. Achteraf lijkt dit Mélanchon een kans op deelname aan de tweede ronde te hebben gekost.

De linkse partijen lijken vastberaden om een soortgelijk probleem te voorkomen bij de parlementsverkiezingen, die op 12 juni worden gehouden. De groenen, die 4,6 procent van de nationale stem kregen, hebben nu een akkoord gesloten met de partij van Mélanchon. Beide partijen zullen geen kandidaten mee laten doen in districten waar de andere partij een betere kans maakt. Zo moet het aantal groene en socialistische parlementariërs hoog worden gehouden, om zo president Macron een parlementaire meerderheid te onthouden.

EU-regels

Naast het voornemen om elkaar niet in de wielen te rijden, hebben de partijen ook afspraken gemaakt over het negeren van sommige Europese wet- en regelgeving. Regels die in strijd zouden zijn met de ecologische of sociale belangen van de Franse bevolking, mogen volgens het groen-linkse kamp genegeerd worden.

Beaunu schrijft in een opiniestuk in Le Monde dat het selectief negeren van Europese regels ervoor kan zorgen dat Frankrijk buitenspel zal komen te staan. Als lidstaten zelf gaan bepalen aan welke regels ze zich houden, kan dat alleen maar leiden tot het uiteenvallen van de unie. Dit zou zeer tragisch zijn. Frankrijk op het moment voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. Deze termijn eindigt op 30 juni.