Reportage

Chris Aalberts – Zo worden PvdA en GroenLinks richting een fusie gerommeld 

10-05-2022 13:00

Foto: Chris Aalberts.

Laten we eerlijk zijn: linkse samenwerking is al jaren een drama. Gelukkig is er nu eindelijk een oplossing voor gevonden. GroenLinks organiseert maandagavond een bijeenkomst in de Tolhuistuin in Amsterdam. Het is de Dag van Europa, een mooie aanleiding om met leden te praten over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de EU. Kamerlid Corinne Ellemeet en Europarlementariër Bas Eickhout zijn de sprekers. Tot zover niets geks: we krijgen een reminder van ‘Emiel’ dat we om half acht worden verwacht. Typisch GroenLinks.

Fuseer ook, met TPO!

In de uitnodiging lezen we dat er ook twee PvdA’ers aanwezig zijn. Beetje vreemd voor een partijbijeenkomst van GroenLinks, maar misschien een teken dat de partijen constructief met elkaar samenwerken. Aangekomen in de Tolhuistuin blijkt het net even anders te zitten: dit is een bijeenkomst van GroenLinks én de PvdA. Het is niet helemaal duidelijk of dit vooraf duidelijk is voor de PvdA-leden, maar voor GroenLinks-leden is het dat niet: de uitnodiging rept er met geen woord over.

De medewerkers bij de ingang hebben één gezamenlijke lijst met aanwezigen en de partijen hebben Slack – een programma voor online samenwerking – gebruikt om de werkzaamheden af te stemmen. Dat liep prima, laat een vrijwilliger spontaan weten. Een partijlid noemt het ‘samenwerken vanuit de inhoud’. Het is vooral de bedoeling dat het een interessante bijeenkomst wordt. Hier gaat het uitdrukkelijk niet over samenwerking. Toch is het moeilijk te ontkennen dat de bijeenkomst een belangrijke stap in die richting is.

Uitwisselbare politici

Het levert een bijzondere dynamiek op. Het eerste panel gaat over buitenlandpolitiek. Kamerleden Kati Piri (PvdA) en Corinne Ellemeet (GroenLinks) doen het woord. Piri heeft op dit terrein een naam hoog te houden en dat doet ze ook. Ellemeet is helemaal geen buitenlandwoordvoerder. Ze zijn het wel roerend eens. Zo leren we niet alleen dat PvdA en GroenLinks inzake Rusland dezelfde mening hebben, maar impliciet ook dat Piri prima een gemeenschappelijke woordvoerder zou kunnen zijn. Ze zou bij GroenLinks niet misstaan.

Bij het tweede panel gaat het net zo. Het onderwerp is klimaat en twee Europarlementariërs voeren het woord: Bas Eickhout (GroenLinks) en Mohammed Chahim (PvdA). Op dit terrein is niet de PvdA, maar GroenLinks heer en meester. Chahim kan qua uitstraling sowieso niet over Eickhout heen, die na ruim twaalf jaar Europees Parlement alom als klimaatexpert wordt gerespecteerd. Hier is de conclusie hetzelfde: inhoudelijke verschillen zijn er sowieso niet en de PvdA zou na fusie met een figuur als Eickhout kunnen pronken.

Bij de borrel blijken de fusie-voorstanders blij. Discussies over het hoe, wat en waarom van linkse samenwerking verzanden altijd en roepen slechts wantrouwen op. De partijen hebben elk hun eigen clubgevoel, de toekomst is onzeker en daarom is er weerstand. De argumenten voor fusie zijn kil en berekenend: het zou een grotere partij opleveren die beter een vuist kan maken, niet in de laatste plaats in al die gemeenten waar zowel PvdA als GroenLinks nog maar nauwelijks leden hebben. Maar hoe lang de nieuwe partij ‘groot’ blijft, weet niemand.

Geen opties voor de PvdA

Een paar aanwezigen kunnen wel uitleggen waarom het er echt van moet komen. Het is makkelijk kritiek te hebben op de fusie, maar is er een alternatief? Nog geen jaar geleden hield de PvdA een verkiezing voor het partijvoorzitterschap. Er waren tientallen avonden in het land. Meerdere avonden zat er maar een handjevol mensen in de zaal. In Tilburg schijnen alleen de kandidaten aanwezig te zijn geweest. Toen moest men de fundamentele, diepe malaise van de PvdA wel erkennen. Er moet in ieder geval iets gebeuren.

Probleem: de ideeën zijn op. Zo komen we bij de partijfusie. Deze avond leren we wat de nieuwe partij zou moeten zijn: niet een optelsom van PvdA en GroenLinks, maar een club met een eigen look & feel. De partij moet nadrukkelijk geen vervolg op de bestaande partijen zijn, maar juist een club met een nieuwe agenda. Dit is de enige manier om de trend te keren, zo geloven de voorstanders. Een vergelijking met de vorming van GroenLinks ligt voor de hand: daar lukte het dertig jaar geleden ook een gedaanteverwisseling door te maken.

Lezen is mooi, luisteren nog veel mooier

Deze avond toont daarmee een nieuwe strategie: praten over inhoud, niet over samenwerking. Politici van beide partijen blijken uitwisselbaar en zo kan men wennen aan de veranderingen die vroeg of laat toch wel zullen komen. En dus komen er meer gezamenlijke bijeenkomsten, horen we een vrijwilliger zeggen, waaronder eentje met de twee fractievoorzitters. Naar alle waarschijnlijkheid is dat nog deze maand. U mag dat echter nog niet weten, want als men te hard van stapel loopt, slaat het wantrouwen opnieuw toe.

Meer over deze bijeenkomst, met beeld, via @chrisiserbij.

 

Lees ook van Chris Aalberts:

Zelfs 20 jaar na Pims dood doet rechts niet aan zelfreflectie 
Boer Burger Beweging (BBB) is een leeg marketingproduct
Forumland: gesubsidieerde wanhoopspoging FvD weer relevant te maken

 

DONEER AAN CHRIS AALBERTS!

 

 

 


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Joop den Uyl

Chris Aalberts – PvdA overleeft alleen met minder partijprominenten en meer Kati Piri’s 

GroenLinks

GroenLinks-leden mogen beslissen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Onderhandeling coalitie met GroenLinks/PvdA loopt stuk

Kuikens

Geert Dales – PvdA zwijgt over talibanpraktijken in eigen land

Joop den Uyl

Constanteyn Roelofs – ‘In wezen zijn we weer terug in de jaren zeventig’

Job Cohen, PvdA

Geert Dales – ‘Practice what you preach’ blijft lastig voor linkse kerk

Gijs van Dijk

BRIEFJE VAN JAN – Aan Gijs van Dijk

Rozen

Chris Aalberts – Tien vragen over een fusie van PvdA en GroenLinks

Frans Timmermans, PvdA

BRIEFJE VAN JAN – Aan Frans Timmermans

Lilianne Ploumen, PvdA

Machtsvacuüm bij PvdA kan weg vrijmaken voor Deens migratiemodel

Achmed Aboutaleb

PvdA-kiezers willen Ahmed Aboutaleb als nieuwe lijsttrekker

Gijs van Dijk

Geert Dales – PvdA’er Gijs van Dijk moet terug in de Tweede Kamer

PvdA

Chris Aalberts – Vernieuwing PvdA is helemaal afhankelijk van nieuwe leider 

Lilianne Ploumen PvdA

BRIEFJE VAN JAN – Aan Lilianne Ploumen

Laura Bromet GroenLinks

BRIEFJE VAN JAN – Aan Laura Bromet

Koekjes

Chris Aalberts – PvdA-Amsterdam terug in centrum van de macht, wat nu? 

Roel de Jong PvdA

BRIEFJE VAN JAN – Aan Roel de Jong

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jesse Klaver

Podcasts

Multi Award Winning TPO Podcast 353 met Beste Presentator Roderick Veelo en Bert Brussen

Lees verder

TPO Podcast 352 met Rodney Veelo and Burt Brussen

Lees verder