Nieuws

Hoofdcommissaris moet zich verantwoorden voor uitspraken over neergeschoten influencer

10-05-2022 11:03

Bron: Photos by Tom/Shutterstock

De Hoofdcommissaris van de politieregio Amsterdam, Frank Paauw, moet zich vandaag verantwoorden tegenover de Nationale Klachtencommissie, dat schrijft de Volkskrant. Paauw wordt gehoord voor uitspraken die hij deed over een incident waarbij een jonge man door de politie werd neergeschoten.

Bij het incident in 2020 schoot een agent een 23-jarige influencer dood in Amsterdam. De man, Sammy Baker, zou zich verward hebben gedragen, en had een mes bij zich. Hij was met vrienden op bezoek in de stad, en had cannabis gebruikt. Hierdoor lijkt hij een psychose hebben gehad, en een tijdje roerloos in de bosjes te hebben gezeten. Toen de politie hem wilde arresteren, ontstond een worsteling waarbij Sammy werd doodgeschoten.

Politiechef Paauw beweerde na het incident tegenover Het Parool dat Sammy een politieagent met het mes in het vest gestoken zou hebben. Hier bleek na forensisch onderzoek echter niets van te kloppen. De familie van Sammy, die in Duitsland woont, heeft vanwege deze uitspraak een formele klacht ingediend tegen de politiechef. De familie had Paauw al een jaar lang gevraagd om de uitspraken terug te nemen. Ze beschuldigen Paauw van het beïnvloeden van het politieonderzoek, en het schaden van de naam van Sammy. Paauw zelf weigert excuses te maken, en zegt zich altijd te hebben gebaseerd op informatie van betrokken politieagenten. Hij zegt nooit de intentie te hebben gehad om mensen te beïnvloeden

Ook de GGZ had kritiek op het politieoptreden. Een speciale ambulance voor psychiatrische patiënten, een psycholance, was opgeroepen bij het incident. Het ambulancepersoneel werd echter niet ingezet. De agenten die Sammy vervolgens benaderden zouden niet de juiste opleiding hebben gehad om de situatie te de-escaleren.